Najnovije

SANKCIJE IM NE MOGU NIŠTA: Trgovinski promet Rusije i Kine porastao je skoro 40 odsto za dva meseca

Međusobna trgovina između Rusije i Kine u prva dva meseca 2022. porasla je za 38,5 odsto na godišnjem nivou, prema statistikama koje je u ponedeljak objavila kineska carinska uprava. Trgovinski promet u periodu januar-februar dostigao je 26,43 milijarde dolara.

Foto: zerohedge.com

Ruski izvoz u Kinu skočio je za 35,8% u tom periodu na 13,8 milijardi dolara, dok je Rusija iz Kine uvezla robe i usluge u vrednosti od 12,6 milijardi dolara, što predstavlja godišnji rast od 41,5%.

Prošle godine je rusko-kineska trgovina dostigla vrhunac na rekordnih 148,8 milijardi dolara, što je povećanje od 35,8% u odnosu na 2020. godinu, kada je opala za 2,9% zbog pandemije kovid-19.

Sveukupno, trgovinski suficit Kine dostigao je 59,77 milijardi dolara u prva dva meseca 2022, što je povećanje od 16,5% u odnosu na isti period 2021.

Uprkos sve složenijim i nepredvidivim spoljnim faktorima, situacija u kineskoj spoljnoj trgovini je i dalje stabilna. To je prvenstveno zbog fleksibilnosti kineske ekonomije. Generalno, dugoročno gledano, pozitivan trend ostaje nepromenjen – rekao je kineski carinski zvaničnik Li Kuiven, komentarišući novoobjavljene podatke.

Pozitivan bilans Rusije u periodu januar-februar dostigao je 1,19 milijardi dolara, što je porast od 26,3% na godišnjem nivou.

Nakon prošlogodišnjih pozitivnih rezultata, kineski predsednik Si Đinping je prognozirao da bi trgovinski promet između Rusije i Kine uskoro mogao da dostigne 250 milijardi dolara. Stručnjaci kažu da bi ovaj prag mogao biti dostignut 2026. godine.

Među glavnim oblastima koje će doprineti rastu trgovine između dve zemlje, analitičari navode izvoz ruske nafte i gasa, obojenih metala i poljoprivrednih proizvoda. Kina je prošlog meseca ukinula sva ograničenja na uvoz ruske pšenice i sada može slobodno da kupuje pšenicu iz bilo kog ruskog regiona.

Šta će se desiti ako Moskva zavrne gas saznajte OVDE.

Izvor: Nulta Tačka/RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA