Najnovije

I AUSTRALIJA SE UMEŠALA U RAT U UKRAJINI: Stiže specijalna pošiljka za vojsku

Australija će poslati oklopne transportere Bušmaster u Ukrajinu. Ovu odluku donela je Vlada Australije nakon obraćanja predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Ovo je saopštio australijski premijer Skot Morison.

Australijska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Australije)

Zelenski je prethodne noći razgovarao sa australijskom vladom i ponovo pozvao zapadne saveznike da naoružaju Ukrajinu, za koju je rekao da se „bori protiv zla“. Pored toga, Morison je rekao da će australijska vlada Ukrajini pružiti novu vojnu pomoć u vrednosti od 25 miliona australijskih dolara (18,7 miliona američkih dolara).

Kanbera sledi kurs zvanične politike Kraljevine Velike Britanije, naoružavajući ukrajinski režim sistemima PVO i dalekometnom artiljerijom. London je Kijevu poslao više od 4.000 protivtenkovskih raketnih sistema Javelin i NLAW, a Ukrajini će preneti 25 miliona funti za podršku vojsci i 6.000 protivtenkovskih i visokoeksplozivnih projektila, kao i ličnu zaštitnu opremu.

Stoga će australijska vlada isporučiti oklopne transportere Bušmaster režimu Zelenskog. Određene poteškoće će nastati sa transportom vojne opreme, ali će vlasti to pitanje rešiti, s obzirom da su članovi australijske vlade reagovali na zahtev Zelenskog sa velikim entuzijazmom.

Australijski ministar odbrane Piter Daton je čak rekao da je Zelenski „ujedinio Evropu na način koji ranije nije bio moguć“.

SAD takođe nastavljaju da naoružavaju Ukrajinu za borbu protiv Rusije. Vašington je 31. marta završio prenos paketa vojne pomoći od 350 miliona dolara Kijevu, uz objašnjenje da će Ukrajini isporučiti oružje i drugu pomoć u vrednosti od ukupno milijardu dolara.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je obećao da će alijansa Kijevu isporučivati oružje '’onoliko koliko je potrebno“.

Protiv Rusije će biti stvorene dodatne multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj. 

O razočarenju čuvenog ruskog ratnog reportera situacijom na frontu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA