Najnovije

BAJRAKTARI, RAFALI I PUNE DŽAMIJE: Balkanska trka u naoružanju

Najava predsednika Aleksandra Vučića da će jačati Vojsku Srbije kupovinom francuskih borbenih aviona tipa "Rafali" i turskim dronovima "Barjaktar" privukla je pažnju u zemljama regiona, posebno Hrvatskoj i BiH.

Rafal (Foto: Jutjub)

Hrvatski RTL preneo je izjavu Vučića, posle vojne vežbe na Pasuljanskim livadama u subotu, da je Vojska Srbije sada mnogo snažnija i najavu da će u sutra ili u sredu biti predstavljeno "novo naoružanje" koje će biti do sada "najmoćnije oružje koje će Srbija imati".

Uz konstataciju da se Vučić "hvali", pišu i da je u turskom vazdušnom prostoru u petak viđeno šest teretnih aviona Y-20 Kineskog ratnog vazduhoplovstva, koji su navodno leteli za Srbiju.

Najava Vučića o jačanju Vojske Srbije nije ostavila ravnodušnim ni mnoge u BiH, pa je tako poslanik SDP BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović naveo da dok srpski predsednik "spas vidi u tenkovima, raketama i dronovima", a bošnjački lider SDA Bakir Izetbegović u punim džamijama.

Na oglašavanje Bećirovića na Fejsbuku, uzvratio je poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić postom na istoj društvenoj mreži, gde, između ostalog, pita: "Da li ima ijedan predsednik države ili stranke u Evropi koji zbog punih crkava i džamija misli da mu je država sigurna".

Pod naslovom "Balkanska trka u naoružanju i BiH između 'Rafala' i 'Barjaktara'" sarajevski portal Kliks piše, između ostalog, da zemlje regiona, posebno Srbija i Hrvatska, kako kažu, "već nekoliko godina nacionalni ponos pumpaju između ostalog i na vojnoj priči i naoružanju".

"Ni jedna ni druga država neće reći koga se plaše pa se naoružavaju, ali je evidentno da niko nikome ne veruje", piše portal i podseća da je Hrvatska pre nekoliko meseci, iako članica NATO, potpisala ugovor o kupovini 12 borbenih aviona - "Rafala" i da je, kažu, za to zadovoljstvo sigurno platila više od milijardu evra.

S druge strane, navode, Srbija već godinama intenzivno ulaže u vojsku.

"Od Rusije su kupovali određenu opremu, od Kine su naručili nešto drugo, a pre dva dana im je stigla pošiljka, pretpostavlja se sistema protivvazdušne zaštite srednjeg dometa HQ-22", navodi Klix.

Dodaju da je Vučić izjavio da mu je turski predsednik Režep Tajip Erdogan obećao da će Srbiji preko reda omogućiti kupovinu dronove tipa Barjaktar, uz napomenu da jedan košta u proseku pet miliona dolara.

Tome dodaju i najavu srpskog predsednika o kupovini i 12 "Rafala", s opcijom da će ih biti novih i polovnih.

"Logično pitanje koje se sada nameće je kakva je pozicija BiH. Kao i sve drugo tako je i pitanje sigurnosti, a posebno vojne, izuzetno složeno...", piše, između ostalog Klix i dodaje da je, zbog unutrašnjih trvenja, oprema kojom raspolaže vojska BiH uglavnom zastarjela i obnavlja se najviše na bazi američkih donacija i poklona.

Stoga, kažu, pre nego se postavi pitanje, a šta BiH radi dok se Srbija i Hrvatska naoružavaju, treba imati na umu kompleksno stanje države, politički ćorsokak iz kojeg je teško izaći.

"Posebno je pitanje što BiH nema novca ni za dronove, a kamoli avione ili neku drugu sofisticiraniju vojnu opremu. A i kada bi novac postojao, saglasnost za njegovo odobravanje bi bilo nemoguće dobiti", navodi portal.

Napad na teritoriju Belorusije pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA