Najnovije

BITKA ZA DONBAS NAJVEĆA POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA: Napad počeo artiljerijskim i raketnim udarima, poznat i datum završetka

Neke procene govore da će Rusija najverovatnije u ovoj velikoj operaciji angažovati dodatni ešalon snaga, koje do sad nisu uključivane u operaciju, a u opciji su i rezervisti koji su stacionirani uz samo rusku granicu.

Tačno u 22 časa po srednjeevropskom vremenu snažnom artiljerijskom vatrom iz artiljerijskih oruđa, višecevnih bacača raketa, krstarećih i balističkih projektila koji su zasuli gradove na istoku Ukrajine Harkov, Slavjansk, Kramatorsk u regionu Donbas i Nikolajev na južnom strateškom pravcu u ponedeljak uveče započela je dugo najavljivana ruska ofanziva.

Neki mediji je nazivaju i najvećom operacijom posle Drugog svetskog rata u Evropi, po broju angažovanih snaga i borbene tehnike, čiji je cilj da se u "donbaskom džepu" opkoli više od 30.000 ukrajinskih vojnika, što je manje od polovine angažovanih snaga na istoku Ukrajine.

NJima je sa druge strane suprostavljeno prema nekim procenama oko 70.000 boraca armija DNR, LNAR, ruske vojske, Nacioanlne garde Rusije iz Čečenije, Ingušetije, ali i jednice iz Južne Osetije, kao i pripadnici vaydušno-desantnih jedica, koji su prebačeni iz okoline Kijeva.

Šta ko ima od oružja

Ruske snage za napad, prema informacijama Pentagona grupisane su u 76 bataljonskih borbenih grupa od kojih je svaka sastavljena od 10 tenkova, 6 oklopnih vozila tipa BTR-82A, 40 borbenih vozila pešadije, 12-20 samohodnih artiljerijskih oružja, 10 PVO sistema, 15 teretnih vozila, 5 cisterni, 2 mobilne kuhinje i ukupno 700-1.200 vojnika. Od ukupnog broja borbenih grupa 22 pripadaju ruskoj armiji.

S druge strane ukrajinske snage koje se sastoje od više razbijenih jednica od kojih su formirane udarne grupe od 10-20 vojnika koji su naoružani uglavnom protivoklopnim raketama NLAW i DŽevelin, oko 200 tenkova T-64 i T-72, višecevnim bacačima raketa tipa BM-21 i 27 tipa grad i uragan, ali i taktičkim balističkim raketama Točka-U.

Moderno ratovanje

Na prostoru Donjecka prema zapadu ukrajinska vojska je od potpisivanja minskog sporazuma prema proruskim snagama izgradila značajna betonska utvrđenja sa čime je proboj oklopnim vozilima na početku rata učinila nemogućim.

Zbog toga su snage DNR taj prostor napadale teškom artiljerijom i raketama, dok su ruske i proruske oklopne jednice krenule prema jugu, gradovima Hersonu, Nikolajevu i Odesi kako bi se taj prostor spojio u jednistvenu celinu i imali kompaktnu teritoriju.

Posle pada Marijupolja pretpostavka je da će ruska vojska zajedno sa snagama milicije Donjecke i Luganske Narodne Republike imati između 100.000-150.000 vojnika prekaljenih u uličnim borbama kojima će biti glavni cilj da eliminišu „Operativnu grupu Sloboda".

Ona, prema nekim pretpostavkama, broji oko 100.000 vojnika, kojima je pridodata i Teritorijalna odbrane sa čime su te snage narasle za nekih još 30.000 vojnika na prostoru od Harkova do Nikolajeva.

Pojačanje za Rusiju

Neke pretpostavke govore da bi za zatvaranje „donbaskog kotla" ruske snage mogle da angažuju oko 300.000 vojnika, oko 1.000 tenkova T-64, T-72, T-80, borbenih vozila pešadije BMP -1, 2, oklopne transportere BTR-82A, oko stotinjak aviona i borbenih helikoptera.

Neke procene govore da će Rusija najverovatnije u ovoj velikoj operaciji angažovati dodatni ešalon snaga, koje do sad nisu uključivane u operaciju, a u opciji su i rezervisti koji su stacionirani uz samo rusku granicu.

Do sada ukrajinske snage na ovom pravcu su dobili najsavremenije protivoklopno i protivvazušno naoružanje. Ono gde imaju najveći neodstatak je oklop i artiljerija, kao i dronovi, jer dosta toga što je prikupljeno za napad na Donbas i Lugansk koji su trebali navodno da počnu 2. marta je uništeno.

Ruski napadi na skladišta goriva, disperzovana skladišta municije i ključna saobraćajna čvorišta prethodnih nedelju dana veruje se da su bili deo šire strategije kako bi se borbeni potencijal ukrajinskih snaga na ovom prostoru smanjio i time da za nešto od dve nedelje ostanu bez municije i goriva, sa čime bi njihova predaja bila neizbežna.

Šta su konkretno senatori rekli Vučiću za odnose sa Rusijom, pročitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA