Najnovije

„Preludijum“: Otkrivanje porodičnih tajni omogućava zdrav nastavak života

Iz Lagune nam stiže roman „Preludijum“.

Foto: Laguna

„U herojskoj odanosti maternjem jeziku i na sreću romana, Slavica Mastikosa se odvažila da ispriča ono što najbolje zna i što se malo koji pisac usuđuje da poveri hartiji.“ Ovim rečima je akademik Matija Bećković opisao roman „Preludijum“ nove Lagunine autorke Slavice Mastikose.

Ovo je porodična saga koju spoznajemo kroz priču majke i ćerke, koje se uoči bombardovanja Srbije 1999. suočavaju sa bolnim porodičnim gubitkom, a takođe moraju da otkriju i razmrse klupko tajni i laži koje su svojevremeno nastale zarad dobrih porodičnih odnosa a sada prete da ih unište.

Među koricama se nalazi čitav dvadeseti vek, mnogo događaja, intrigantnih i veoma koloritnih likova koje sudbina povezuje specifičnim nitima. Otkrivanje porodičnih tajni omogućava zdrav nastavak života ljudi koji zaslužuju da im se dobro dobrim vrati.

„Za pisca je izuzetno važno da tako utka nit istinite priče u romansijerski skaz, da stvarnost koja je inače limitirana u romanu to prestane da bude“, rekla je povodom izlaska knjige autorka. „Junaku romana, skrhanom tugom zbog gubitka deteta, preminuli sin u snu poručuje da pravi violine. Čovek koji u duši nosi tu najdublju ranu i najveću bol, taj san doživljava kao božansku poruku i počinje da pravi violine za koje poznavaoci tvrde da imaju poseban zvuk. Pred tim najvećim životnim iskušenjem on u tihovanju pravi i poklanja violine uveren da na njima svira njegov upokojeni sin. O tome tek ponekad, u posebnim prilikama govori, ne očekujući da u to bilo ko poveruje. Dovoljno mu je što on u to veruje, pa da violinama udahne dušu, taj poseban kvalitet zvuka. Snovi su, za razliku od praznoverja, često ključ za razumevanje naše podsvesti. Ko nema slično iskustvo, može lako priču svrstati u praznoverje dok i sam ne okusi nešto slično.“

Slavica Mastikosa rođena je 1950. u Zemunu. Članica je Udruženja književnika Srbije, PEN centra za nemačko govorno područje i potpredsednica Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta na Majni. Dobitnica brojnih nagrada za svoj poetski opus, kao i međunarodne književne nagrade Slovo Podgrmeča za roman „Tri hleba nasušna na polici vremena“. Zastupljena je u biografskom leksikonu „Srpski pisci u rasejanju 1914–2014“.

Roman „Preludijum“, koji na više nivoa otvara pitanja bliskosti, ljubavi i tzv. belih laži, možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari i na sajtu.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA