Najnovije

IZVRŠAVALA SAM NAREĐENJA: Dijana Hrkalović iznela odbranu, svalila sve na Stefanovića!

Izveštaj tužiocu o sadržaju telefona Veljka Belivuka kasnio je jer je takav bio nalog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Foto: Jutjub

Poznato mi je da se u tim sadržajima pominjao ministar Stefanović, neki tužioci, kao i pojedini visokorangirani pripadnici policije!

Ovo je juče u Specijalnom sudu izjavila nekadašnja sekretarka MUP Srbije Dijana Hrkalović, koju Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti za krivično delo trgovina uticajem.

Ona je odbacila navode tužioca i rekla da je samo radila svoj posao i izvršavala naređenja. Reč je o telefonima koji su oduzeti Belivuku posle hapšenja zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Vlastimira Miloševića, koje je u javnosti poznato kao "ubistvo na šinama".

- Kao tadašnji sekretar UKP bila sam informisana o tome, sa tri strane, iz Službe sa specijalne istražne metode, kriminalističke analitike i iz PU Beograd - ispričala je Hrkalovićeva.

- O tome šta je u telefonima, odmah je obavešten ministar. Nekoliko puta su pozivali iz tužilaštva, koje je vodilo istragu tog zločina, Milenkovića, tadašnjeg načelnika SSIM.

On je mene pozivao, a ja sam to prenosila ministru Stefanoviću. Svaki put je odgovor bio da sačekamo sa slanjem.

Prema rečima okrivljene, posle još jednog poziva postupajućeg tužioca Nataše Krivokapić, ministar Stefanović se iznervirao.

- Na bezobrazan i drzak način mi je rekao da joj Milenković prenese da "ukoliko ima neki problem, nek se obrati ministru unutrašnjih poslova", govoreći o sebi u trećem licu - objasnila je Hrkalovićeva.

- To sam rekla Milenkoviću i pozivi su prestali. Posle nekih osam meseci, sa istim zahtevom se obratio sud i tada je ministar Stefanović rekao da im se pošalje.

Bivša državna sekretarka srpske policije rekla je i da ni na koji način nije mogla da utiče na tadašnji sudski postupak protiv Belivuka, jer je dostavljeni sadržaj telefona bio u posedu suda i tužilaštva kada se odlučivalo o kazni, a i kasnije tokom podnošenja žalbi.

- Obaveštena sam od strane Tome Radovanovića ili Dejana Milenkovića, mislim da je pre Toma, da je u obradi "Manguste" snimljen razgovor između dve osobe, gde se pominje moja intima - ispričala je Dijana Hrkalović juče u sudnici broj 1.

- Nisam naložila da se taj deo iseče i izbriše, ali je to bila praksa, posebno jer to nije imalo veze sa samom obradom. Tu je osoba A govorila osobi B da ima fotografije na kojima sam ja sama i da joj je poslala osoba C. Tu me najviše iznenadila zapravo ta osoba C. To je bilo neprijatno.

Pomenuti razgovor odnosi se na tajno praćenje i snimanje sada pokojnih, advokata Dragoslava Ognjanovića i Dragoslava Miloradovića, koji su bili bliski sa Lukom Bojovićem.

Dijana Hrkalović je juče negirala i da je imala bilo kakve veze sa otvaranjem policijskih obrada određenih osoba, pa tako ni sa onom kojom je obuhvaćen Darko Elez. Rekla je da ga lično ne poznaje, kao ni Veljka Belivuka.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. maj, kada će odbranu izneti Dejan Milenković Bagzi, bivši načelnik SSIM, i Milorad Šušnjić, nekada prvi čovek novosadske policije.

Traže Stefanovića za svedoka

Advokati su juče zatražili da se kao svedoci saslušaju Nebojša Stefanović, bivši ministar policije, nekadašnji v. d. direktora policije Vladimir Rebić i bivši tužilac viši tužilac u Beogradu Nataša Krivokapić.

- Kao odbrana spremni smo i da se moja klijentkinja Dijana Hrkalović suoči sa Nebojšom Stefanovićem, koji bi morao da bude na optuženičkoj klupi - predložio je Đukanović.

Sa Hrkalovićkinim advokatom saglasila se i odbrana Dejana Milenkovića. NJegov branilac Đorđe Kalanj, koji je citirao da "kada politika uđe u sudnicu, ona izgoni pravo", napominjući da je njegov klijent samo postupao po naređenjima pretpostavljenih.

Ostaje u kućnom pritvoru

Veće Specijalnog suda odbilo je da Hrkalovićevoj ukine kućni pritvor jer, kako je obrazloženo, i dalje stoje razlozi zbog kojih joj je ova mera određena. Ovaj predlog podneo je njen branilac, uz predlog da se on zameni blažom merom, zabranom napuštanja države.

Politička optužnica

Branilac Dijane Hrkalović, advokat Vladimir Đukanović, nazvao je optužnicu protiv nje i dvojice nekadašnjih funkcionera MUP Srbije političkom, nalik na "inforbirovske, gde nema pisanih dokaza već se sve svodi na to da je neko nekome nešto rekao".

- Mene čudi da su drugookrivljeni i trećeokrivljeni u ovom istom predmetu - naveo je Đukanović. - Reč je o potpuno različitim slučajevima, koje ništa ne povezuje. Moju klijentinju nijedan svedok nije pomenuo. Ovde je reč o klasičnoj političkoj optužnici.

Po logici ove optužnice, na optuženičku klupu moglo bi a sedne 90 odsto policije, pa i Srbije.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA