Najnovije

BIĆE JOŠ MNOGO ''MARIUPOLJA'': Perspektiva rata u Ukrajini

Komandant bataljona „Vostok” Ministarstva unutrašnjih poslova DNR, bivši komandant donjecke „Alfe” Aleksandar Hodakovski („Skif”) na svom autorskom Telegram kanalu podelio je svoje misli i izjavio da pobeda u ovom ratu neće biti laka.

Donbas (Foto: RIA Novosti)

Piše: Aleksandar Hodakovski „Skif'’

Pobeda u ratu se pokazala kao ne baš lak posao i nije pitanje ko je tačno pogrešio u proračunima, napravio pogrešnu sliku o borbenoj gotovosti neprijatelja ili pogrešno predvideo reakciju stanovništva.

Hajde da odredimo prioritete. Postoji kompleks razloga zbog kojih je Rusija morala da baci izazov upravo u ovom trenutku – došlo je vreme.

Ne vreme spremnosti, već vreme beznađa - ovo je važno razumeti.

Mi smo se operacijom u Ukrajini suprotstavili Zapadu, i tu treba da shvatimo: da smo imali jasniju predstavu o potencijalu neprijatelja i stepenu lojalnosti Ukrajinaca prema nama, mi bi zanemarili sve razloge koji su nas vodili i ne bi se usudili na ovaj korak, puštajući da situacija ide svojim tokom?

Više volim da mislim da nas na delovanje nije naterala iluzija naše bezuslovne superiornosti, već shvatanje da je vreme protiv nas i da je potrebno radikalno sredstvo za spas Rusije od tužnih izgleda.

Odluka nije zasnovana na činjenici da je neko ubedio predsednika u „lak plen“. Za svako odeljenje odgovorno za određenu oblast, postoji mnogo drugih odeljenja koja nisu sklona da iznesu alternativno mišljenje, brišući svoje konkurente. I verujte mi, na predsednikovom stolu bilo je dosta izveštaja kako stvari na terenu zaista stoje. Tako da je manje-više jasno razumeo s kim i sa čime ima posla.

Ali nije u potpunosti razumeo ko i šta treba da deluje. Nije razumeo, a dok nije pogledao – nije mogao da razume – kakva je to mašina koju je pustio u rad. I da sam na njegovom mestu, zaista bih voleo da razumem ovo.

Sada on to razume, i siguran sam da će pažljivije pogledati svoje "domaćinstvo".

Ali opet ponavljam - teže je nego što se u prvi mah zamišljalo, ali ćemo dobiti rat. Sada čak i više od toga, trebalo bi da budemo zabrinuti za našu pobedu u svetu. U poslednje vreme moram često da ponavljam: između ideje i njenog sprovođenja u delo postoji čitav ponor, a onaj ko zna kako da ga prevaziđe, taj je pravi vođa.

Čak i ako uzmemo Mariupolj kao „pilot projekat“, što moram da primetim, možemo reći da smo skoro dobili rat na ovim prostorima, ali nismo ni počeli da pobeđujemo u svetu. Postoji spisak mera koje su preduzete, ali nijedna od njih ne funkcioniše efikasno – u gradu zapravo nema vlasti, jer ovo nije pitanje lokalnog gradonačelnika, već pitanje cele republike.

Upravo na ovom prvom sudaru sa novim problemima za nas treba na brzinu da razradimo metodologiju, jer će takvih Mariupolja biti još mnogo.

Više o ovoj temi pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA