Najnovije

LUKAŠENKO: I Belorusija izvela "specijalnu operaciju" u Ukrajini

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je ta zemlja izvela "specijalnu operaciju" u Ukrajini kojom je oslobodila svoje uhapšene vozače kamiona i poručio da je okončanje istambulskih pregovora Rusije i Ukrajine nemoguće bez uzimanja u obzir "pozicije Belorusije".

Aleksandar Lukašenko (Foto: Jutjub)

Na sednici Saveta bezbednosti u proširenom sastavu Lukašenko je rekao da je Ukrajincima ukazivano da će Belorusija biti prisiljena da sprovede specijalnu operaciju oslobađanja svojih građana, koji su hapšeni jer su se zatekli na ukrajinskoj teritoriji, objavljeno je na sajtu predsednika Belorusije.

Kako je naveo, bilo je uhapšeno 1.500 Belorusa, a zaplenjeno i do 100 kamiona.

"Upozorio sam Ukrajince da ćemo morati da sprovedemo specijalnu operaciju da oslobodimo ove ljude. Sproveli smo je i oslobodili sve naše građane", kazao je Lukašenko, ne iznoseći dodatne informacije.

Prema njegovoj oceni, specijalna operacija izvedena je "briljantno" da čak ni članovi Saveta bezbednosti "nisu to primetili". Naložio je da, ukoliko je negde ostalo "dvoje, troje, petoro ljudi", ambasadoru Ukrajine budu postavljeni "striktni uslovi" za oslobađanje, u suprotnom "ćemo odgovoriti na drugačiji način".

"Mi ovde imamo dosta Ukrajinaca, na čelu sa ambasadorom, ali ih tretiramo u skladu sa zakonom, na ljudski način. Situacija je, međutim promenjena. Zato, ako se loše ponašaju, bićemo prinuđeni da reagujemo", kazao je Lukašenko..

Aktuelna pozicija Belorusije po pitanju mirovnih pregovora Rusije i Ukrajine u Istambulu poznata je Ministarstvu spoljnih poslova koje je zaduženo da je realizuje, istakao je Lukašenko.

"Nema mirovnih pregovora bez učešća Belorusije. S obzirom da su nas zapadne zemlje uvezale (sa Rusijom) na tim pregovorima, podrazumeva se da u tim pregovorima mora da se čuje pozicija Belorusije".

Kako je objasnio, polazište je činjenica da se rat u Ukrajini vodi uz njenu granicu i "na najozbiljni način" se preliva na situaciju u zemlji, zbog čega "nikakvi separatni dogovori iza leđa Belorusije nisu mogući". . "Potpuno sam siguran i znam da Rusija razume ovakvu našu poziciju, u tome nema ništa loše, ali ovo će protivrečiti zamisli Zapada. To ne znači da smo mi dužni da igramo kako zapad svira", poručio je predsednik Belorusije.

On je istakao da je rukovodstvo Ukrajine "dužno da shvati" da će posle rata početi period obnove zemlje i da to zapadne države neće učiniti nesebično, jer "ako i budu izgradili neku fabriku, to neće biti fabrika ukrajinskog naroda nego one zemlje koja ju je sagradila".

"Na taj način u Ukrajini ništa neće biti ukrajinsko", zaključio je Lukašenko, koji ceni da u tome leži "najveća opasnost" za Ukrajinu, i to od "oligarha Sjedinjenih Država i vodećih zemalja Evropske unije".

O glasanju Srbije protiv Rusije u UN pročitajte OVDE.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA