Najnovije

AMERIČKI VOJNI ATAŠE: Saradnja Srbije i SAD sve intenzivnija

Vojni ataše ambasade SAD u Beogradu, pukovnik Kori Šej, smatra da je vojna saradnja između Srbije i Amerike postala intenzivnija u godinu dana i ocenio da, ako vojnici dve zemlje mogu da rade zajedno, mogu i narodi.

Vojska Srbije (Foto: Vojska Srbije)

"Prošle godine, organizovali smo bilateralnu vežbu 'Vazdušni most' i to je bila prva zajednička vežba od 2017. godine. U novembru smo imali zajedničku obuku snaga za specijalne operacije SAD i Srbije. Naše dve zemlje imaju dugu istoriju saradnje, zajedno su podnele velike žrtve kako bi pobedile neprijatelje u dva svetska rata. Čast mi je što vidim da gradimo sve snažnije partnerstvo", rekao je za list "Danas" pukovnik Šej.

Tokom konsultacija delegacija SAD i Srbije, jedan od ključnih rezultata je zajednički plan da se u narednih pet godina, svake godine, organizuje veća bilateralna vežba, dodaje on.

"Ovi planovi su očigledno zaustavljeni odlukom Srbije da suspenduje međunarodne vežbe. Tokom zajedničkih vežbi gradimo uzajamno razumevanje i poverenje, a to je jako važno u međusobnim odnosima, zato se nadamo da će se nastaviti", istakao je Šej.

On je rekao da su vežbe samo jedna od 90 aktivnosti vojne saradnje koje SAD organizuju sa Srbijom svake godine.

"Razmenjujemo znanje i iskustvo u širokom opsegu vojnih aktivnosti, od medicine do mirovnih operacija. Možda će jednog dana vojnici iz Srbije učestvovati u mirovnoj operaciji zajedno sa američkim vojnicima u znak podrške globalnoj bezbednosti", kazao je Šej.

Vojska SAD, kako kaže Šej, nastaviće da ulaže u narod Srbije, jer ga Amerika smatra za dragocenog i sposobnog partnera.

"U poslednje dve godine završili smo ili započeli osam rutinskih projekata humanitarne pomoći u vrednosti od 1,8 miliona dolara. Valjevu smo donirali vozilo hitno pomoći i ultrazvučni aparat, renovirali smo bolnicu u Toponici, a u Nišu smo obezbedili opremu za genetske analize i tipizaciju tkiva. Pored toga, u poslednje dve godine smo obezbedili skoro milion dolara pomoći za borbu protiv kovida za klinike u Srbiji. Ovo uključuje i donaciju rendgen aparata i CT skenera VMC Karaburma", istakao je, između ostalog, Šej.

Novi snimak sa fronta u Ukrajini pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA