Najnovije

NATO POČINJE VEŽBE U BLIZINI GRANICE SA RUSIJOM: Učešće uzima na hiljade vojnika iz 14 država

Između ostalih u vežbama u Estoniji će učestvovati i SAD, Finska, Švedska i Ukrajina.

Vežba pod nazivom “Jež 2022” je jedna od najvećih u istoriji ove baltičke države. Na njima će učestvovati oko 15000 vojnika iz 14 zemalja. Pored već napomenutih država svoje učešće u ovim vežbama će uzeti i Gruzija. Različiti scenariji obuhvatiće sve rodove oružanih snaga: od kopnenih, vazdušnih, morskih pa do onih zaduženih za sajber ratovanje.

I NATO i zamenik komandanta estonskih odbrambenih snaga, general-major Veiko-Velo Palm, negirali su da vežbe na nešto više od 60 kilometara od ruske granice imaju ikakve veze sa tekućom vojnom akcijom Moskve u Ukrajini.

Vežbe u Estoniji su, međutim, samo jedan deo velikih vojnih aktivnosti NATO-a u blizini ruske granice. Druga baltička država, Litvanija, domaćin je vežbe „Gvozdeni vuk“, u kojoj učestvuje 3.000 vojnika NATO-a i 1.000 komada vojne opreme, uključujući nemačke tenkove Leopard 2.

Dve najveće vežbe NATO-a – „Defender Europe“ i „Swift Response“ – održavaju se u Poljskoj i osam drugih zemalja, u kojima učestvuje 18.000 vojnika iz 20 zemalja, navodi se u saopštenju NATO-a u petak.

I pored svih gore navedenih vežbi u ovom trenutku održavaju se slične u Sredozemlju i Nemačkoj, a u junu će Poljska i baltičke države biti domaćini nove u kojoj će učestvovati čak 23 države.

Snimke predaje neonacista u Mariupolju možete videti OVDE.

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA