Najnovije

Odnosi SNS-a sa Jedinstvenom Rusijom su se zakomplikovali

“U SNS-u kao potpredsednik stranke zadužen sam za komunikaciju i odnose sa Komunističkom partijom Kine i Jedinstvenom Rusijom, imao sam i aktivni odnos SNS-a sa Grupom Evropske narodne partije, gde sam odlazio u Brisel na skupštine tih partija“, izjavio je Miloš Vučević i dodao da je “Odnos između SNS-a i Jedinstvene Rusije danas mnogo složeniji zbog situacije kojoj je naša država izložena, a da je komunikacija zadržana“.

Miloš Vučević (Foto: Jutjub)

U emisiji “Stabilokratija”, koja se nalazi na JuTjub kanalu Centra za društvenu stabilnost kako prenosi portal NS uživo, potpredsednik SNS-a i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević objašnjava da je „Odnos Srbije i Rusije  uvek bio blizak, ali bilo je perioda kada su bili komplikovani, kao i sada. Moramo da razumemo da nam je Rusija bliska, iz raznih aspekata, ali da je i ona velesila i da gleda svoje interese, kao i Srbija. Treba da nastavimo naš evropski put, ali i da čuvamo odnose sa Rusijom. Ovo je fenomen kako je Srbija jedina uspela da 80 dana ne uvede sankcije Rusiji- naveo je Vučević.

Ja bih voleo da mi možemo da definišemo odnose sa Amerikom. To bi bio i srpski nacionalni interes i interes svih građana u Srbiji, ali je to izazovno. Najdramatičnije je pitanje Kosova i Metohije. Napravljen je iskorak u prethodnih 10 godina u odnosima. Moramo da razumemo da velike države ne menjaju stavove preko noći. Sa Rusima imamo duhovni odnos. Odnosi prema Rusiji nemaju trzavice kao odnosi sa Amerikom, odnosi sa Rusijom su se iskomplikovali zbog sukoba u Ukrajini, a dodatno se komplikuju i zbog pozivanja na kosovski presedan. Sa druge strane, Rusija je više puta sprečila dalju promociju Kosova kao nezavisne države, ali i neke druge stvari protiv srpskog naroda reči su Miloša Vučevića.

Što se tiče evropskog puta, gradonačelnik je istakao da ne spada u grupu evrofanatika, već da je evro-realista i da ako je put Evrope najbolji Srbija će njim i poći.

Mi smo deo Evrope, evropske istorije, ali i evropske sadašnjosti kao i budućnosti. Kada kažem evropski kontinent ne mislim samo na Evropsku uniju, već na ceo stari kontinent. Evropska unija je projekat koji je doneo jedan veliki uspeh, a to je projekat mira. Mi praktično imamo 70 godina mira u Evropi za članice Evropske unije i polazeći samo od te činjenice mislim da je dovoljno dobar motiv da gledamo sebe da budeo deo takvog projekta. Ja nisam oduševljen sa svim stvarima u EU i ne sviđa mi se baš sve, ali postoji sistem vrednosti koji je pre svega u oblasti ljudskih prava, ekonomije i drugim sferama ljudskih života ističe Vučević.

Govoreći o migracijama i migracionim talasima, potpredsednik SNS-a veruje da predsednik Republike Srbije dobro vlada podacima i zna koliko je posvećen.

Mislim da u ovom trenutnku Srbija mora non-stop da ponavlja priču o teritorijalnom integritetu i ako je princip nepovredivosti granica onda se postavlja glavno pitanje šta je sa našimo granicama? Moramo da znamo jednu stavr, mi smo zauzeli jedan veoma principijalan stav a to je da smo prijateljska država sa Rusijom ali mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali onda i svima postavljamo pitanje šta je sa granicama Republike Srbije i kako je moguće da su samo naše granice povredive a sve ostale nepovredive- rekao je Vučević.

O glavnoj poruci Šarla Mišela Aleksandru Vučiću pročitajte OVDE.

Izvor: NS uživo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA