Najnovije

''ŽITNI SAVEZ'' PROTIV RUSIJE: Udružilo se sedam zemalja

Predstavnici G7 će stvoriti „žitni” savez kako bi sprečili probleme sa snabdevanjem hranom i blokadu ukrajinskih luka od strane Rusije, prenosi nemački Špigel, pozivajući se na svoje izvore.

Pšenica (Foto: Pixabay)

Zemljama u Africi i na Bliskom istoku preti glad jer zavise od jeftinog izvoza žitarica iz Ukrajine, primećuje list. Zadaci saveza su da obezbedi finansiranje i saradnju država članica G7 u okviru snabdevanja hranom u uslovima nestašice. Inicijativa za stvaranje saveza pripada ministru za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke Svenje Šulceu i predsedniku Svetske banke Dejvidu Malpasu.

Kako navodi Špigel, Rusija blokira pošiljke pšenice iz ukrajinskih luka, žito ne može da pređe granicu. Situaciju pogoršava i indijska zabrana izvoza pšenice. Cene za nju su skočile u nebo – u vreme pisanja ove vesti cena pšenice je 456 dolara po toni (16. maja je bila 438,25 evra).

Trenutno Ukrajina ima 12 miliona tona hrane, žitarica, suncokretovog ulja. Ove zalihe su potrebne i ukrajinskoj ekonomiji i za sprečavanje gladi u Africi i na Bliskom Istoku. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je ranije zatražio od američkog predsednika DŽoa Bajdena da Kijevu obezbedi protivbrodske rakete kako bi osigurao bezbednost ukrajinskih luka radi izvoza hrane.

Vesti iz Mariupolja pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA