Najnovije

HRVATSKA UCENJUJE CRNU GORU: Otimaju Bokeljsku mornaricu i smeta im Pljevlja

Hrvatska akademija znanosti i umetnosti (HAZU) objavila je dokument o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora s Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom oko ulaska ovih država u EU. Taj je dokument HAZU u februaru poslao predsedniku Zoranu Milanoviću, predsedniku parlamenta Gordanu Jandrokoviću i predsedniku vlade Andreju Plenkoviću

HGI (Ilustracija: Jutjub)

Od Crne Gore, naglašava HAZU, treba tražiti zagarantovane mandate Hrvatima u Skupštini Crne Gore, podršku predlogu zajedničke nominacije Bokeljske mornarice kao nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore i hrvatskog naroda upućenom Unesku. Treba konačno odrediti kopnenu granicu, a posebno razgraničenja na moru prema Konvenciji UN-a, ističu iz HAZU, kako prenosi Indeks.

Treba aktualizovati potrebu poštovanja preuzetih obaveza kao što je zaštita prava hrvatske manjine te stvarno, a „ne samo deklarativno pravo na neometan povratak i slobodno raspolaganje svojom imovinom svih koji su morali napustiti svoje domove.“

Crna Gora treba, kako se navodi, da plati štetu počinjenu u agresiji na Hrvatsku, posebno na kulturnoj baštini, i vratiti odneseno kulturno blago te „zatražiti oprost od Hrvatske za počinjena zla“, prenosi Indeks. Crna Gora treba da prestane s prisvajanjem hrvatske kulturne baštine te da osigura reciprocitet Hrvatima, tj. slobodno političko i kulturno organizovanje i delovanje na nivou istovetnom onom koju Hrvatska osigurava svojim manjinama, dodaju iz HAZU.

U dokumentu se navode i pitanja vezana uz ekološke i ekonomske probleme, koje bi Hrvatska trebalo da riješi u pregovorima prije ulaska Crne Gore u EU.

„U Jadranskom bi moru trebalo naći zajednički obostrano prihvatljiv model ekološkog istraživanja podmorja u saglasnosti sa stavovima iz Glazgova te obostrano prihvatljiv nastavak eventualne sigurne proizvodnje – određena iskustva u saradnji u prošlosti te uticaj Republike Hrvatske mogu biti od velikog značaja; obratiti pažnju na zagađenje Jadranskog mora raznim otpadom, plastikom, otvorenom kanalizacijom i dr., s obzirom na to da se sve te nečistoće morskim strujama šire od juga prema severu i dolaze u Hrvatski deo Jadrana; smanjiti negativan uticaj na okolinu  TE Pljevlja snage 210 MW“, navode u HAZU.

A kako za to vreme Podgorica srbuhe, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA