Najnovije

PRESUĐENO: Gucatiju i Haradinaju četiri i po godine i 100 evra

Sudsko veće Specijalnog suda u Hagu izreklo je prvostepene presude u predmetu protiv bivšeg predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK.

Foto: Jutjub

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj su osuđeni na po četiri i po godine zatvora i novčane kazne u iznosu od po 100 evra, javio je portal Kosovo onlajn.

Sudsko veće u Specijalnom sudu zaključilo je da su bivši čelnici Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova Hisni Gucati i Nasim Haradinaj počinili delo odavanja zaštićenih informacija, objavljivanjem posebnih dokumenata.

Prema oceni sudskog veća, delo je učinjeno davanjem dokumenata novinarima i podsticanjem na dalje podnošenje sličnih dokumenata.

Čitajući nalaz pretresnog veća, predsedavajući sudija je rekao da su okrivljeni dozvoljavali i delili poverljiva sudska spisa, počinivši krivično delo.

Sudsko veće je uvereno da su okrivljeni postupali sa direktnom namerom da obelodane zaštićenu informaciju“, rekao je, između ostalog, predsednik ovog tela.

"Optuženi su odgovorni su za teške prestupe, nastavili su da distribuiraju zaštićene informacije i imena stotine zaštićenihn svedoka i najavili su da će to nastaviti da rade. Ovom presudom se njihove radnje karaktrišu kao krivična a ne patriotska dela", naveo je predsednik panela i onda je pročitao presude.

"Panel osuđuje gospodina Gucatija na jedinstvenu kaznu od četiri i po godine, u koje se uključuje vreme provedeno u pritvoru i novčanu kaznu od 100 evra. Gospodin Haradinaj se osuđuje na četiri i po godine zatvora i kaznu od 100 evra", pročitao je presudu sudija.

Gucati i Haradinaj su se teretili za krivična dela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i narušavanje tajnosti postupka.

Tužilaštvo je tokom suđenja insistiralo na tome da su njih dvojica imali za cilj da naruše ugled Specijalnog suda, te da ometaju njegov rad.

"Zločine su počinili jer su hteli da ometaju rad ovog suda, da zastraše i osvete se svedocima", rekao je u završnoj reči tužilac DŽejms Pejsen, obrazlažući predlog da budu osuđeni na kaznu od šest godina zatvora.

Gucati i Hardinaj su uhapšeni septembra 2020. godine zbog sumnje da su na tri konferencije za štampu neovlašćeno otkrili poverljive sudske informacije.

Gucati i Haradinaj su se izjasnili da nisu krivi, a tokom suđenja su insistirali na stavu da nisu počinili nikakva krivična dela.

Specijalizovana veća Kosova su opisali kao "jednonacionalni sud" koji "ima za cilj da kazni Albance, dok amnestira zločine koje su počinile srpske vojne i policijske snage na Kosovu".

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA