Najnovije

JEREMIĆ: ”Nismo više u koaliciji sa Đilasom zbog njegovog sastanka sa Vučićem”

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da ta stranka više nije u koaliciji sa Strankom slobode i pravde Dragana Đilasa zbog, kako je rekao, "zaprepašćujućeg sastanka" Đilasa i predsednika SNS-a i Srbije Aleksandra Vučića i zbog "nagle promene stava" SSP-a o sankcijama protiv Rusije.

Foto: Jutjub

„Ne možete pre nego što su prebrojani glasovi u Beogradu da odete na vanistitucionalan razgovor kod Vučića, a da su svi u koaliciji protiv toga. Pored toga, za razliku od Narodne stranke koja se nije izjašnjavala, SSP je u kampanji nedvosmisleno govorio da je protiv sankcija Rusiji, a onda posle izbora – bam, oni su odjednom za sankcije. Čekajte, polako, koje sankcije, niko nije još ni rekao o kojim je merama reč“, rekao je Jeremić televiziji Prva.

„Ne može se politika menjati za 180 stepeni od danas do sutra i ne mogu se rušiti institucije. Ako ste trčali izbornu kampanju sa parolom da hoćete da vratite institucionalno odlučivanje, ne možete politi kofu smeća po tome i vaninstitucionalno se dogovarati sa Vučićem pre nego što su glasovi prebrojani“, dodao je Jeremić.

On je naveo da će "doći do jasne diferencijacije" izmedju Narodne stranke i SSP i u Skupštini Srbije.

"Mi ćemo se zalagati za naš ekonomski program, po kojem se, na primer, moraju smanjiti akcize za gorivo mnogo više nego što su sada smanjene, kao i ukinuti akcize na struju, koje su vanredna mera iz 2015. godine, i hitno povećati subvencije poljoprivrednicima. Govori se o nestašici hrane, a imamo najmanje subvencije u regionu. Moramo da razmišljamo o strateškim ulaganjima, ali ne u nacionalni stadion ili prenose engleske Premijer lige u fudbalu", rekao je Jeremić.

Kako je saopštila Narodna stranka, Jeremić je dodao da bi prilikom odlučivanja o sankcijama protiv Rusije trebalo voditi računa o svom nacionalnom interesu na Kosovu i Metohiji, jer Rusija ima pravo da uloži veto u Savetu bezbednosti na članstvo Prištine u UN, kao i o svojim ekonomskim interesima, jer bi u slučaju uvodjenja sankcija cena gasa u Srbiji mogla da bude veća i dva i po puta.

"Moramo da pokušamo da izadjemo iz te situacije na diplomatski način i da pre bilo kakve odluke o tome raspravljamo u parlamentu, a da se manje oslanjamo na činjenje jednog čoveka, predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vlast bi u parlamentarnoj raspravi trebalo da predoči sve posledice uvodjenja i neuvodjenja sankcija Rusiji", rekao je on.

Jeremić je naveo da se Narodna stranka zalaže da Srbija bude uređena kao moderna evropska država.

"Evropski put Srbije znači usklađivanje prvenstveno unutrašnjih prilika tako da Srbija funkcioniše kao moderna evropska država i Narodna stranka to podržava. Samo članstvo u EU ovog trenutka nije u realnosti na stolu", zaključio je Jeremić.

Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA