Najnovije

NACISTI UBIJALI OD 2014: Moskva kaže da su spremni debeli dosijei za zločince iz Azova!

Posle predaje svih 2.439 ukrajinskih vojnika u Marijupolju, predsednik Vladimir Zelenski pokušava da umiri svoju javnost šireći optimizam "da će oni biti razmenjeni i vraćeni svojim kućama". Zarobljenici su autobusima prebačeni u zatvorsku koloniju 120, u selu Molodjožno, u rejonu Volnovaha u Donjeckoj oblasti. Zelenski međutim prećutkuje to što u Moskvi ponavljaju da će vojnicima i oficirima neonacističkih bataljona Azov biti suđeno i da su za njihove vođe pripremljeni debeli dosijei o zločinima nad civilima i vojnicima u Donbasu, još od 2014. godine.

Foto: Jutjub

Za to vreme, padaju u vodu tvrdnje najviših ukrajinskih zvaničnika kako u njihovoj vojsci nema neonacista. Snimci vojnika koji su se predali i izašli iz skloništa čeličane "Azovstalj" u Marijupolju su ih demantovali - većina vojnika nacionalističkih bataljona ima na telu tetovaže koje govore o njihovom opredeljenju.

- Ti vojnici sa nacističkim simbolima ne mogu da se pravdaju da nisu pucali i da su bili kuvari ili vozači, a neki čak i muzičari koje su silom mobilisali - navode u Kremlju.

Posle izlaska svih vojnika i oficira iz skloništa "Azovstalja", zarobljenog komandanta ostatka brigade ukrajinske morske pešadije pukovnika Sergeja Volinskog novinari su pitali da li je bilo stranaca u ukrajinskoj vojsci. On je kazao da je bilo, a što se tiče "visokih činova", rekao je "da mu to nije poznato".

U Kijevu su ljuti i što im saveznici nisu poslali teško naoružanje da se probiju do "Azovstalja" i oslobode svoje vojnike. Zelenski tvrdi da je deo oružanih snaga bio spreman za takvu akciju, ali i priznaje da su imali velike gubitke među pilotima koji su helikopterima pokušavali da do "Azovstalja" prevezu lekove, hranu i vodu i da evakuišu ranjenike.

- Naši piloti su leteli tamo, mada su znali da se 90 odsto neće vratiti. Poginulo nam je mnogo pilota - priznao je Zelenski.

Istovremeno, savetnik Zelenskog i član pregovaračkog tima sa Rusima Mihail Podoljak ljut je na novinare "NJujork tajmsa" koji pozivaju Kijev "da se pomiri sa gubitkom dela teritorije kako bi se završio rat".

Na drugoj strani, predsednik Krima Sergej Aksjonov izjavio je u subotu da zarobljene ukrajinske vojnike treba slati da rade na obnovi razrušenih gradova u Donbasu. Aksjonov smatra da neonaciste prvo treba osuditi, a posle toga ih slati da obnavljaju ono što su porušili.

Pošto se smatralo da su najbolje pripremljene i motivisane ukrajinske jednice bile upravo u Marijupolju sada, posle masovne predaje, mnogi analitičari smatraju da će to uticati na moralno stanje i u drugim ukrajinskim jedinicama na istočnom frontu.

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, čiji specijalci ratuju u Ukrajini u sastavu ruske vojske, poručio je ukrajinskim vojnicima koji se nalaze u gradovima Lisičansk i Severodonjeck da razmisle o svojim porodicama i ne ratuju, već da predaju svoje oružje.

- Imate kod kuće porodice, dece i žene, šta će vam rat. Ukrajina treba da živi u miru sa Rusijom. Ako nastavite da ratujete, čeka vas teška sudbina, jer smo već uništili mnogo vaših vojnika - poručio je Kadirov.

”Kalibar” redom bije

Predstavnik Ministarstva odbrane RF Igor Konašenkov izjavio je u subotu da su visokopreciznim raketama "kalibar" u blizini železničke stanice "Malin Žitomirski" uništene velike količine vojne tehnike koja je stigla iz SAD i evropskih zemalja:

- Pre toga su u blizini Odese uništeni rezervoari goriva ukrajinske vojske. U Hersonskoj oblasti Rusi su oborili jedan ukrajinski vojni avion SU-25.

Major DNR-a, Dejan Berić, pričao je na svom jutjub kanalu o uspešnoj taktici koje su izvele ruske oružane snage u okolini Harkova. Više o tome pogledajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA