Najnovije

LUKA DEMINIRANA: Pet stranih brodova napustilo luku Mariupolj

"Pet stranih brodova, prethodno blokiranih zbog opasnosti od granatiranja i mina, napustilo je luku Marijupolj na jugu Ukrajine", rekao je večeras general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Rusije, preneo je Tanjug.

Foto: Jutjub

Juče je završeno deminiranje teritorije luke, otklanjanje opasnosti od mina i puštanje u rad hidrauličnih objekata i navigacione opreme na prilazima i u akvatoriju luke Mariupolja.

Mizincev je podsetio da Oružane snage Rusije svakodnevno od 8 do 19 časova po moskovskom vremenu otvaraju humanitarni koridor - bezbednu traku za brodove u pravcu jugozapada u dužini od 80 milja i širine tri milje, prenose RIA Novosti.

„Istovremeno, opasnost po plovidbu i oštećenje lučke infrastrukture od zanošenja ukrajinskih mina otkinutih sa sidra duž obale crnomorskih država i dalje ostaje”, dodao je.

I dalje je blokirano 70 stranih brodova iz 17 država u lukama Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa, Južni i Marijupolj.

Rusko Ministarstvo odbrane je 20. maja saopštilo da je „potpuno oslobađena čeličana Azovstalj”, koja je bila poslednja linija odbrane ukrajinskih snaga u Marijupolju.

Više o tvrdnjama Kijeva u vezi o pronađenim telima u ruševinama Marijupolja OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA