Najnovije

AMERIKANCI ŠALJU "HIMARS" UKRAJINI? Dok Rusi napreduju na istoku, Bajden sprema novi paket oružja za Kijev!

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena se sprema da pojača naoružanje Ukrajine, tako što će poslati napredne, dugometne raketne sisteme, koji su sada glavni zahtev ukrajinskih zvaničnika, reklo je više neimenovanih zvaničnika.

Foto: public

Administracija razmatra slanje sistema kao deo većeg paketa vojne i bezbednosne pomoći Ukrajini, što bi moglo da se obelodani sledeće nedelje, preneo je Si-En-En.

Visoki ukrajinski zvaničnici, uključujući i predsednika Volodimira Zelenskog, zatražili su prethodnih nedelja od SAD i njenih saveznika da im obezbede višecevni raketni sistem.

Oružani sistemi proizvedeni u SAD mogu da ispaljuju salve raketa stotinama kilometara daleko, mnogo dalje od bilo kojeg sistema koji Ukrajina već ima, a za koji Ukrajinci tvrde da bi mogao da promeni igru u njihovom ratu protiv Rusije.

Drugi sistem koji su Ukrajinci tražili je artiljerijska raketa visoke pokretljivosti, poznata kao HIMARS, lakši sistem na točkovima sposoban da ispaljuje mnoge iste vrste municije kao i višecevni raketni bacači.

Ruska vojska je poslednjih nedelja udarila Ukrajinu na istoku, gde je Ukrajina nadjačana brojno i oružano, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Bajdenova administracija nedeljama je razmatrala da li da pošalje raketne sisteme, zbog zabrinutosti koje je izneo Savet za nacionalnu bezbednost da bi Ukrajina mogla da koristi sisteme za izvođenje ofanzivnih napada unutar Rusije, rekli su zvaničnici.

Najmanje tri ukrajinska vojnika predala su se danas u Azovstalju, izjavio je portparol Narodne milicije DNR. Više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA