Najnovije

Nada Serafimović (intervju): BG Ptica inspirisana je beogradskim vrapcem

Autorka knjiga za najmlađe, Nada Serafimović, nekoliko godina radi za izdavaštvo u celom svetu kao ilustrator. Ovom prilikom obraća se ljubiteljima knjige koji svoju decu, kao i decu svojih najdražih žele da usreće jednostavnim pričama, sa jakim porukama, i vibrantnim ilustracijama.

Foto: promo

Za one koji nisu sigurni, kakav je to posao ilustratora?
Najjednostavnije rečeno, ilustrator radi sve ono što vidite nacrtano u svom okruženju... Oglasi, bilbordi, ambalaža, crtani filmovi TV reklame, društvene i video igre, knjige... Neke kolege odluče da rade samo jedno i po tome postanu prepoznatiljivi, ali je ponekad lep izazov uraditi nešto van komfor zone.


Kada ste počeli da ilustrujete knjige za decu?
Ubrzo posle završetka master studija na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu, i od tada, knjige se nižu tako da nisam stala... Čak me sve to ohrabruje da pišem i učim posao kompletnog autora, a to se uči do kraja života. Uvek može bolje. Rastko Ćirić i Jugoslav Vlahović bili su mi mentori za završni rad 2010. godine. 
U srednjoj školi za dizajn su mi profesori govorili da mi radovi liče na ilustraciju za plakat ili knjigu, ali nisam se zadržala na tome, i nisu me uputili kako bih to razvijala dalje. Kao tipičan srednjoškolac radi oprobala sam se i išla na velikom odmoru na vajanje, dizajn, fotografiju.


Da li vam je detinjstvo ostavilo lepe utiske i sećanja?
Moje detinjstvo je bilo idealno ako to može da se kaže za gradsko dete bez dede i babe na selu, i bez prilike da upoznam prirodu, ali zato sam odrasla na stotinu koraka od Zvezdarske šume i to je umelo da nadoknadi taj nedostatak. Sa druge strane, u kući sam dobila a to tek sada shvatam i sve više cenim, izuzetnu osnovu obrazovanja od svoje majke koja bi birala pažljivo čemu da me nauči, šta da čitam, kakvu muziku da slušam. Između mog crvenog tricikla i dedinog starog bendža, bratovljevog zvuka gitare i zvukova tatine radionice, svašta se moglo naučiti i to mnogo pre škole.


Kako je nastao karakter BG Ptica?
BG Bird, iliti BG Ptica nastala inspirisana beogradskim vrapcem, simbolom Beograda, nastala je 2008. tokom fakultetskih dana dok sam, po potrebi moje porodice, radila kao dizajner nakita u Nemačkoj i sama došla u svoju sobu posle desetočasovnog radnog vremena, opet sela da crtam. Ličio je po obliku na današnje Pepa Prase koje tada još nije bilo na našim ekranima. Kada sam prvi put videla crtani na TV-u, shvatila sam da radim nešto kako treba. Jednostavnost je ono čemu deca teže, i svako dete je uspelo da nacrta moju pticu u dva poteza. Tako su počela da se poistovećuju sa pticom i da im prirasta za srce, a nadam se da će prirasti za srce deci delog sveta, i presvega deci u Srbiji.
Vraćajući se ptici kroz rad za klijente, crtala sam je kao sporedne likove u pozadini i ubacivala gde god je moglo, a zatim je BG Ptica doživela svoj konačni i najlepši oblik. Počela sam da putujem i tako tri godine, najčešće samo sa rancem na leđima, u tom periodu BG PTica je postala izgovor za ilustrovanje istorije Beograda, kao i svoje male avanture i pouke koje bi donela sa puta. Sada je BG PTica šuta sa krupnim očima i crvenom ćubom na glavi, što je razlikuje sasvim od drugih prikaza, i čak ne asocira previše na vrapca. Voli da crta, voli svoje prijatelje. Voli svoj Beograd, i naravno, voli da putuje. 


O čemu najviše volite da pišete za decu?
Razvojna psihologija deteta koju sam proučavala zbog boljeg pristupa svom poslu, i radoznalost da posmatram sve iz ugla najmlađih mi daje ideje za jednostavne, korisne i tople slikovnice za najmlađe, od onih koji uče polako prva slova, do onih koji počinju samstalno i tečno da čitaju.


Gde možemo da vidimo vaš rad objavljen u Srbiji?
Osim par naslova za IK Pčelica iz Čačka i radova za Politikin Zabavnik, kao i Mali Zabavnik, sada svakog meseca ilustrujem za časopis Neven našeg Čika Jove Zmaja, najstariji i prvi časopis za decu u Evropi. Čast mi je što sam u prilici da ilustrujem rubrike koje je nekada ilustrovao Uroš Predić, uređivao Mika Antić i Slobodan Stanišić. 


Gde možemo da poručimo vaše naslove sa BG Pticom?
Uplatom na račun udruženja čije sam ovlašćeno lice, a služi za promociju svih mojih kolega i rada na novim projektima. Udruženje` U susret ilustraciji” ima pretprodaju mojih naslova kao prvi projekat u nizu mnogih. 
Pretplaćivanjem na naslove o BG Ptici podržavate troškove štampe i izražavate direktno interesovanje autoru, ali ono što je najvažnije je da će veliki broj knjiga zbog vaše pretplate  biti donirano deci roditelja koji to ne mogu da im priušte. Knjiga treba da bude dostupna svakom detetu i da uz knjigu raste, a to možemo zajedno.
Nadam se da će biblioteke širom Srbije, a već imamo interesovanje Novog Sada i Kruševca, saradnju početi instaliranjem uličnih biblioteka. 
Pretprodaja traje do 15.9., naslove dobijate i čitate pred praznike, i idealan je poklon ukoliko volite da poklanjate knjige deci od četvrte do devete godine života. 

Nadine radove možete pronaći na internetu i to na Instagramu na profilima, @thebgbird , @nadaserafimovic, na Fejsbuku @thebgbird, @colourfulshadow i na sajtovima thebgbird.com i nadaserafimovic.com. 

Pored toga možete dati doprinos i u vidu donacija na ime udruženja "illustration date".

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA