Najnovije

IVAN PAJOVIĆ: Zapad u strahu od Putinovog projekta Velike Evroazije

Ivan Pajović (Foto: HelmCast)

Piše: Ivan Pajović

Projekat koji određeni geopolitički stručnjaci nazivaju „Velika Evroazija”, a koji korak po korak ostvaruje Rusija i o kom se sve glasnije govori, čini se kao da stavlja Zapadu i njihovom dosadašnjem svetskom poretku omču oko vrata. Da se stvari kreću u institucionalnom pravcu svedoči nedavni Evroazijski ekonomski forum održan 26. maja 2022. u Biškeku, glavnom gradu Kirgizije, na kom je istupio ruski predsednik Vladimir Putin sa inicijativom formiranja velikog evroazijskog partnerstva. U trenutnim međunarodnim geopolitičkim uslovima ova inicijativa ima poseban prizvuk, jer poziva na formiranje nove osnove međunarodnih političkih odnosa

Ovogodišnji Evroazijski ekonomski forum već u stadijumu pripreme obećavao je da će na dnevnom redu imati teme od značaja globalnih razmera sa dugom istorijskom perspektivom. Brzim međunarodnim promenama inicijalnu kapslu dala je ruska intervencija u Ukrajini i započela lanac tektonskih promena u celom svetu.

Očigledno je da samit u Biškeku predstavlja odgovor Rusije i njenih saveznika na obimne i raznorodne napade SAD i tzv. kolektivnog Zapada, koji imaju za cilj isključiti Rusiju iz međunarodnih trgovinsko-finansijskih odnosa, iscrpeti je i na kraju potpuno je uništiti. Na konferenciji su učestvovali delegati 15 zemalja, među kojima članovi Evroazijskog ekonomskog saveza.

Istupivši na samitu, predsednik Putin je naglasio da u trenutnim međunarodnim uslovima, kada se nažalost ruše tradicionalne trgovinsko-ekonomske veze i kidaju lanci logistike, ruska inicijativa za formiranje velikog evroazijskog partnerstva dobija poseban značaj. U korist stvaranja takvog partnerstva izjasnile su se zemlje ne samo Evroazijskog ekonomskog saveza, već i Kina, Indija i druge zemlje. Radi se ne samo o prostom suprotstavljanju politici kolektivnog Zapada, već o projektu koji ima civilizacijske dimenzije, to jest on će imati istorijski značaj. Glavna ideja sastoji se u stvaranju teritorije sa ravnopravnom saradnjom evroazijskih zemalja i promeni političke i ekonomske arhitekture sveta. Ovako zamišljeno partnerstvo bilo bi garant stabilnosti, podrazumevalo bi raznoobraznost modela razvoja, kultura i tradicija svih naroda.

Predsednik Putin je naročito skrenuo pažnju na neadekvatno ponašanje Svetske trgovinske organizacije, budući da je ponašanje SAD i Zapada prema Rusiji u kontradikciji sa pravilima ove svetske organizacije, koja po ovom povodu ne preduzima apsolutno ništa. Došlo je vreme da se razvije kompleksna strategija razvoja velikog evroazijskog partnerstva i ona mora odgovoriti ključnim međunarodnim izazovima.

Predsednik Kazahstana je izjavio kako je Putin izneo veoma interesantan predlog koji zaslužuje detaljno razmatranje, jer je očigledno da će se pre ili kasnije krenuti putem njegovog ostvarivanja. On je predložio da se omogući i drugim zainteresovanim zemljama da se priključe ovakvoj integraciji, jer bi to imalo sinergijski efekat i doneo bi korist svim priključenim zemljama.

Ovu konferenciju treba gledati u svetlu globalnih tendencija, od kojih je glavna da SAD gube svoje poluge moći i uticaja. Dolazi kraj njihovoj politici potpunog potčinjavanja celog sveta svome diktatu. SAD su odavno izgubile moralno pravo da demonstriraju svetsko razmetanje i potpunu nebrigu prema interesima drugih naroda, njihovim tradicijama, kulturi, istoriji…

Susret u Biškeku govori da se na horizontu pojavljuje antiamerički i antiliberalni model sveta, u kom će SAD, uprkos svojim pretenzijama, izgubiti imidž centra donošenja svetskih odluka. Tas na vagi svetske trgovinske, ekonomske i kulturne saradnje polako se uravnotežuje, naginjući se na stranu Rusije i azijskog kontinenta na kom su ekonomski lideri Kina i Indija. Rusija raspolaže očiglednim moralnim liderstvom kao istinski suverena zemlja koja se snagom svoje armije i diplomatije suprotstavlja hegemonu.

Kroz prirodni proces istupanja zemalja i međunarodnih organizacija iz okvira politike SAD uočava se formiranje novih svetskih struktura koje su, ne obazirući se na Vašington, spremne da stvaraju svoju budućnost. Glavna osobina budućeg sveta biće tesna saradnja regionalnih centara moći s ciljem neutralizacije pritiska Vašingtona. Sve je više i više zemalja sveta koje žele da sprovode nezavisnu politiku i nikakav žandarm ne može zaustaviti taj prirodni globalni proces.

Više tekstova autora Ivana Pajovića pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA