Najnovije

SRPSKI “MIGOVI 29” DOBILI MOĆNE RAKETE: Gađaće ciljeve udaljene i do 130 kilometara!

Završetkom dugo očekivane modernizacije "migova 29" Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije umesto klasične lovačke letelice starog kova dobilo je ubojiti višenamenski avion čije su borbene mogućnosti višestruko povećane. Ugradnjom savremenih uređaja i nabavkom naoružanja srpski "migovi" su dobili novi život u kome su osposobljeni za široki spektar dejstva na ciljeve u vazduhu i na zemlji, na neuporedivo većim dometima.

Foto: Jutjub

Modernizovani "mig 29" sa oznakom "SM" svoju promociju imao je na prikazu novog naoružanja Vojske Srbije "Štit 2022" koji je nedavno održan na vojnom aerodromu u Batajnici. Javnosti je prikazana i gotovo celokupna paleta naoružanja koju će ovaj moćan avion nositi pod krilima. Potvrđeno je da Ratno vazduhoplovstvo raspolaže sa najmanje šest letelica na kojima je modernizacija završena.

- Naoružanje i oprema koja je uspešno integrisana tokom poslednje dve godine omogućava "migu 29" da uspešno obavlja "er polising", kao i da prihvati vazdušnu borbu sa neprijateljskim letelicama na velikoj distanci. Takođe, može efikasno da se koristi kao podrška snagama na zemlji. Sve zajedno, ovi avioni dobili su sposobnosti koje nikada kod nas nisu imali, što predstavlja značajno pojačanje Vojske Srbije.

Najveća uzdanica srpskih "migova" u budućem vazdušnom boju biće dugo iščekivana raketa vazduh-vazduh R-77 dometa oko 80 kilometara. Reč je o ruskom pandanu čuvenih američkih projektila AMRAAM, a smatra se da pripada samom vrhu vazduhoplovnog naoružanja. Jedna letelica moći će da nosi do šest ovih projektila srednjeg dometa. Namenjeni su za dejstva na neprijateljske ciljeve, bez vizuelnog kontakta i u svim meteo uslovima. Raketa ima inercijalno i aktivno radarsko samonavođenje, što pojednostavljeno znači da se posle lansiranja sama navodi na cilj.

Na listi novog vođenog naoružanja koje će nositi modernizovani srpski "migovi" je raketa vazduh--vazduh R-27, savremenog tipa, čiji je domet i do 130 kilometara. Vojska Srbije donedavno je raspolagala samo starijim tipom ovih projektila, kupljenim u JNA, ali i 2008. godine, čiji je domet bio dvostruko manji - oko 60 kilometara.

Lepeza upotrebe aviona "mig 29" drastično je uvećana nabavkom rakete vazduh-zemlja H-29, koja ima televizijsko navođenje i domet do 30 kilometara. Ovaj projektil uspešno uništava tvrdo utvrđene položaje, bunkere od armiranog betona, mostove i druge objekte. Jedna "dvadesetdevetka" može da poleti na zadatak sa dve ove rakete. Iako nema zvanične potvrde, postoji i više pokazatelja da je nabavljena (ili će biti u skorijoj budućnosti) i moćna avio-bomba KAB-500 i protivradarske rakete.

Stravičan snimak zlostavljanja zarobljenika u Harkovu. Vojnik LNR izbegao je linč zahvaljujući prisustvu novinara. Video pogledajte OVDE.

Izvor: Srbin.info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA