Najnovije

SPECIJALNI IZASLANIK BERLINA PORUČUJE BEOGRADU: Ne možete sedeti na dve stolice

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin rekao je danas da je u ekonomskom i političkom smislu društvo u Srbiji bliže Nemačkoj i EU nego Rusiji.

Berlin (Foto: Pixabay)

"Naša finansijska podrška i ulaganja su veća. Takođe nas zanima ekonomski i socijalni razvoj ove zemlje. Razume se da su sredstva koja dajemo i naš angažman u zemljama kandidatima veći nego u zemljama koje su na primer deo Istočnog partnerstva", rekao je Saracin u intervjuu za "Danas" uoči dolaska u Beograd.

On je ukazao i da je "sasvim jasno" da je nakon napada Rusije na Ukrajinu proruski stav nespojiv sa statusom kandidata.

"Ne možete sedeti na dve stolice koje su miljama udaljene jedne od druge. Osim toga, smatram da Srbija i te kako zna da je u njenom interesu da se što pre oslobodi svih zavisnosti od beskrupuloznog režima", rekao je on i dodao da ima i reperkusije na odluke privrednih subjekata da li zemlja nepovratno drži evropski kurs ili ne.

Kaže i da je to pitanje procene rizika i koristi.

"Od početka ruske invazije na Ukrajinu, privrednici se raspituju da li se Srbija kao investiciona destinacija priključila evropskim stavovima i da li će to učiniti ubuduće. Zato je ključno da Srbija sada zauzme svoj stav", poručio je Saracin.

Na pitanje da li veruje da će Srbija uvesti sankcije Rusiji, Saracin je rekao da je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok prilikom posete Beogradu sasvim nedvosmisleno poručila da se napad Rusije tiče svih nas i da u takvoj situaciji niko nema pravo da se drži po strani i da nije dovoljno samo osuditi zločine.

Na pitanje šta bi se desilo ukoliko Beograd, birajući između EU i Rusije, izabere Moskvu, on je rekao da će EU uvek prihvatiti svaku na osnovu slobodne volje donetu, demokratsku odluku i ipak nastojati da održi dobre odnose, kao što to, na primer, pokušava sa Jermenijom.

"S druge strane, ne vidim ko bi u Srbiji zaista bio zainteresovan za proruski stav", napomenuo je Saracin.

On je rekao i da je zatečen brojkama u nedavnom istraživanju koje je pokazalo da prvi put većina građana Srbije ne podržava članstvo u EU.

"Iskreno verujem u EU kao mirovni projekat i u našu zajedničku budućnost, zajedno sa Srbijom kao punopravnom članicom. Brojke pokazuju da evropska perspektiva mora opet da postane opipljivija.

S druge strane, ubeđen sam da su građani Srbije i te kako svesni koristi koju bi imali od članstva u EU, koja je simbol mira, vladavine prava, održivog prosperiteta i ogromnog razvojnog potencijala za ljude i preduzeća. Razvoj u svim centralnoevropskim zemljama članicama EU slikovito svedoči o tome", ukazao je Saracin.

O dešavanjima u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA