Najnovije

„Ostajem ovde“ : Lagunin književni klub odraće se u petak!

Dirljiv i inspirativan roman „Ostajem ovde“ o ženi koja se odupire fašizmu, nacizmu a kasnije i izgradnji brane koja preti da poplavi selo u kom živi biće tema 88. tribine Laguninog književnog kluba koja će se održati prvog petka u junu, 3. juna od 18 sati u knjižari Delfi SKC.

Izvor: Laguna

O knjizi će govoriti prevodilac Saša Moderc i redovna učesnica razgovora u okviru Laguninog književnog kluba, Olivera Nićiforović koja je i prevoditeljka sa italijanskog.

U malom selu Kuron u Južnom Tirolu sedamnaestogodišnja Trina žudi za drugačijim životom. Posvećena je obrazovanju i želi da postane profesorka nemačkog, međutim 1923. godine planove joj remeti Musolinijev režim, koji ukida upotrebu nemačkog i uvodi italijanski kao obavezan jezik na anektiranoj teritoriji. Uprkos ovoj novoj klimi straha i neizvesnosti, ona pronalazi ljubav i izvesnu meru stabilnosti sa Erihom, pomoćnikom njenog oca.

Desetak godina kasnije, Trinin opstanak je ponovo pod znakom pitanja. Kada 1939. godine Hitlerova Nemačka najavljuje da zajednice u Južnom Tirolu moraju da se pridruže Rajhu ili da napuste Italiju, situacija je za nju mnogo komplikovanija i opasnija jer je udata i ima dete. Grad je rastrzan i među stanovništvom vlada sve veći strah. Dok tenzija raste, Trina se suočava sa najvećim strahom svake majke – jednog dana se vraća kući i otkriva da joj nema ćerke... Kasnije, kada voda iz hidroakumulacionog jezera zapreti da uništi branu i poplavi njive i domove, Trina će se odupreti nečim što joj nikad neće oduzeti: rečima.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA