Najnovije

Galijašević: Kad se radi o bosanskom „made in USA“ teroru - teško je utvrditi gde počinje SDA a gde SAD

TERORIZAM KAO NATO IDENTITET – UKRAJINA ALIBI ZA NASTAVAK FRAGMENTACIJE SRPSKOG PROSTORA (kraj)

Piše: DŽevad Galijašević

U međuvremenu su u Bosnu i Hercegovinu doputovali specijalni predstavnici iz Amerike (Gabrijel Eskobar i Erik Nelson), iz Velike Britanije (Stjuart Pič) i NJemačke (Adis Ahmetović i Manuel Saracin).

Subverzivna aktivnost je drsko vidljiva.

Zatrpavaju se neke stare priče novim, šire se rusofobija i srbofobja!

Šta se to, pred ove presudno važne izbore u BiH sprema narodima na Balkanu, baš svima?

I kome se obratiti za pomoć kako bi se izbjeglo ono najgore - RAT?

Onakva kakva je ušla u rat devedesetih, na prostoru bivše Jugoslavije, Bošnjačka nacija, sa Alijom Izetbegovićem na čelu, nastavila je sa njegovim sinom da se ispoljava kao neartikulisana narodna zajednica. Amerikanci su ih pronašli i usmjerili, pa iskoristili za napad na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, što ih čini braćom po oružju. 

Najvažniji učesnici Operacije 11/9 – slavnog napada jedanaestrog septembra 2001., junaci džihada kao što su: Halid Šeik Muhamed, Remzi Bin-al-Sibih, Muhamed Atta, Halid al Mihdhar, Zijad Jarah, Hani Hanyour i Navaf al Hazmi, imali su državljanstvo BiH jer su učestvovali u ratu devedesetih.

Oni nisu predmet sankcija i nisu u u fokusu javnosti, u svijetlu uloge BiH i SDA, u konceptu terorizma.

Čak ni uloga mnogih zabranjenih organizacija, koje su pod okriljem Visokog Saudijskog komiteta djelovale u BiH (Al Haramein, Furkan, Taibah Internationa Bosnia Office, Benevolence International Foundation, Islamic Relief...) nije rasvjetljena ni onemogućena, iako ih je Savjet bezbjednosti UN stavio na sve moguće crne liste.

U suštini sve bi istrage vodile do vehabijskih zajednica i organizacija, zatim vjerske i političke elite u Sarajevu i na kraju do SAD i zapadnih obavještajnih zajednica.

Prilično je teško utvrditi gdje počinje SDA a gdje SAD, toliko su slični i oni i njihove prepoznatljive skraćenice.

Valjda zbog tih veza i sličnosti, gotovo u tajnosti je pročitana konačna presuda Američkog Federalnog suda, bosanskom imigrantu Adisu Medunjaninu, zbog planiranja terorističkog napada na podzemnu željeznicu u NJujorku.

Proglašen je krivim po svim tačkama optužnice, uključujući onu za korištenje oružja za masovno uništavanje, nekoliko pokušaja ubistava i pružanje podrške stranoj terorističkoj organizaciji, Al-Kaidi čiji je bilo član.

Tužilašvo je dokazalo da je Medunjanin doputovao u Pakistan s dvojicom saradnika, Najibullahom Zazijem i Zareinom Ahmedžayjem, koji su mu pomogli u planiranju napada na njujoršku podzemnu željeznicu.

Obojica su priznali zločin i svjedočili protiv Medunjanina.

Danas izdržava kaznu doživotnog zatvora na koju se više ne može žaliti niti je na bilo koji način promijeniti.

Medunjaninovo lutanje povezano je sa lutanjem Alije Izetbegovića i njegovih saradnika.

Na pravu stranputicu upravo je Alija poveo svoj narod a mladi Medunjanin je samo izabrao svoju stazu, u bespuću na koje je usmjeren.

On se, prvo htio pridružiti talibanima, da bi na kraju bio regrutovan u redove Al-Kaide s jednim ciljem - izvršavanja samoubilačke misije u SAD.

Nakon povratka u Sjedinjene Države, Medunjanin i njegova dvojica prijatelja isplanirali su napad. Planirali su napuniti torbe eksplozivom te ga aktivirati nakon što uđu u podzemnu željeznicu.

Prilikom iznošenja završnih riječi, zamjenik američkog državnog tužioca Berit Berger izjavio je da je Medunjanin bio spreman zavezati za sebe eksploziv, ušetati u podzemnu željeznicu u NJujorku i dići je u zrak.

Porotnicima je objasnio kako mu je Al-Kaida taj zadatak povjerila 2008. godine za vrijeme njegovog boravka u Pakistanu.

Zanimljivo je bez sumnje, tako dugo i iscrpljujuće trajanje raznih djelova u procesu, načina ispitivanja pojedinih mjera i mogućnosti eventualnog pomilovanja. 

Ipak, riječ je o terorizmu i taj pravni postupak u kome se do dana današnjeg, pronalazio i upotrebljavao različiti pravni lijek, doveo je do potvrđivanja svega utvrđenog, izrečenog i presuđenog. Priča o molbama i žalbama je konačno, u potpunosti završena.

Ko je, u stvari, Adis Medunjanin?

Rođen je u Bosni, majka mu je iz Srebrenice, otac iz mjesta Plav u Crnoj Gori. Roditelji su 1994. otišli sa sinom i kćerkom u NJujork, tamo se prijavili kao izbjeglice iz BiH i ostali živjeti u četvrti Kvins.

Svih četvero dobili su 2002. godine američko državljanstvo.

Adis je u NJujorku završio srednju školu i ništa nije upućivalo da će za koju godinu biti među devet najopasnijih terorista u svijetu. Najviše se u školi družio s Nadžibulahom Zazijem iz Avganistana. U ljeto 2009. Medunjanin je završio i studij na koledžu Kvins.

Nije se uopće družio s ostalim izbjeglicama iz BiH nego s Avganistancima i Pakistancima. Kasnije je otkriveno da je na Bosance bio bijesan zbog načina na koji prakticiraju islam.

Zajedno sa Zazijem, kojeg su dugo pratili agenti FBI, Medunjanin je proveo jedno vrijeme na obuci u kampu Al-Kaide u Pakistanu.

Kada je FBI to otkrio, počeo je pratiti i Medunjanina.

Uhvaćen je krajem 2009. godine na neobičan način. Vozio je automobil prema svojoj kući u Kvinsu i na jednom mostu došlo je do sudara. Pokušao je pobjeći i nakon višesatne potjere po ulicama NJujorka policajci su ga uspjeli uhvatiti.

Odmah je strpan u zatvor i krenuo je sudski proces koji je nedavno okončan.

Tokom suđenja stalno je tvrdio da nije kriv, ali je i priznao da je bio na obuci u kampu Al-Kaide u Pakistanu. Ispričao je i sve o svom druženju sa Zazijem koji je također osuđen na doživotnu robiju.

Tokom suđenja dokazano je da je Zazijeva skupina u kojoj je Medunjanin bio iznimno važan planirala reprizu terorističkog napada od 11. septembra 2001. godine.

Plan je bio da članovi skupine, svi opasani eksplozivom, dignu u zrak podzemnu željeznicu u NJujorku 11. septembra 2010. godine.

Agenti FBI su sve to otkrili i spriječili.

Nakon što je američki Federalni žalbeni sud donio konačnu presudu, Medunjaninov otac nije htio dati nikakvu izjavu, a njegov advokat je izjavio da će tražiti nove pravne lijekove.

Osim ovog suđenja, polujavnog-polutajnog, odigrava se još jedno, potpuno tajno suđenje, u bazi Gvantanamo, protiv glavnog organizatora napada jedanaestog septembra, Halid Šeik Muhameda: uglednog građanina i državljanina Bosne, poznatog Alijinog mudžahedina koji za SDA, predstavlja svjetli primjer patriotizma.

Svi koji znaju da je Stranka demokratske akcije tek političko krilo Muslimanskog bratstva, Al-Kaide, a povremeno i Islamske države, sada otkrivaju da je SDA važan partner SAD koji među domaćom, bosanskom sirotinjom, obezbjeđuje vojnike potrebne za realizaciju NATO strategije razaranja cjele Istočne Evrope.

 Oko 250 pripadnika vehabijskog pokreta u BiH otišlo je na ukrajinsko ratište a po izvještajima iz Rusije, već ih je poginulo 38.

U BiH se vratilo njih 25. 

Bosna i Hercegovina je izabrala stranu: za SAD i Veliku Britaniju – tačnije, za NATO alijansu i protiv Rusije, ali i protiv cijelog Islamskog svijeta.

Za SDA i Izetbegovićeve sljedbenike kjaba je danas malo u Londonu, nekad u Vašingtonu a ponekad u Briselu. Jedini Bog u koga vjeruju je NATO.

Mora se priznati da je Stranka demokratske akcije dugo vremena i vrlo uspješno „prodavala islamističku maglu“, djelujući na emocije muslimana u svijetu, predstavljala sebe i narod koji predvodi velikom žrtvom.

Saradnja sa terorističkim organizacijama navodno islamske ideološke orijentacije, trebala je i uspjela je uvjeriti islamske režime u čista islamska opredjeljenja.

Ukrajinska kriza je, međutim, u potpunosti skinula maske: sav muslimanski svijet je stao uz Rusiju osim sarajevskih muslimana i Šiptara.

Zato, kada sami za sebe kažu da su oni Evropski muslimani - muslimani samo potvrđuu da su napustili svjetski Umet i da sami, kao poslušnici srljaju na toj geopolitičkoj mapi Balkana, hvatajući, tek političke mrvice koje im zapadni gospodari bacaju kao političkim pudlicama koje zabavljaju gospodara.

Kako se u takvim uslovima, sa takvim usmjerenjima, uopšte dogovoriti, kako obezbjediti mir za buduće generacije, ostaće neriješiva dilema i za nove generacije…

Šta je Putinov plan za Herson saznajte OVDE.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA