Najnovije

„Vakuum“: Roman obeležen hrabrošću da govori o temama koje se tiču svakog čoveka!

U izdanju Vulkan izdavaštva objavljena je knjiga „Vakuum“, prvi roman Jovane Dišić, autorke koja je do sada bila poznata krugovima pasioniranih čitalaca kratkih priča.

Foto: Vulkan

Obeležen hrabrošću da teme koje se tiču svakog čoveka bez obzira na kojoj tački planete živi smesti u provincijski okvir, stilski jednostavan i nepretenciozan, ovaj roman potvrđuje da se pred čitalačkom publikom u Srbiji pojavio novi autentičan glas savremene književnosti. 

Jovana Dišić rođena je u Požarevcu, u kome je završila srednju školu, a odrasla je u naselju Crljenac u Opštini Malo Crniće. Završila je Filološki fakultet u Beogradu, direktor je biblioteke „Nikola Sikimić Maksim“ u Kučevu, angažovana je na mnogim projektima iz oblasti kulture, a živi u naselju Rabrovo. 

NJenom biografijom može se objasniti činjenica da u romanu „Vakuum“ bez napora uspeva da dočara život u maloj sredini, sa svim njegovim prednostima i manama.  

Glavna junakinja romana Ana radi kao profesor u školi u Požarevcu, u koji se vratila nakon studija u Beogradu. Zaglavljena je u dugogodišnjoj vezi koja traje po inerciji, nepronađena u očekivanjima bližnjih i sredine. Priželjkuje neki drugi život, ali sve dublje tone između želje da tim putem krene i straha da neće umeti da na taj put zakorači i njime ide do kraja. 

Anina priča u romanu „Vakuum” ispisana je tako da postaje priča svakog čitaoca, jer pokreće univerzalne teme traganja za identitetom, zaglavljenosti pojedinca u savremenom društvu u kojem je vrednosni sistem narušen i međuljudskih odnosa koji, čak i kada smo okruženi porodicom i prijateljima, ne otklanjaju osećaj usamljenosti. 

Reč vakuum najbliže bismo mogli odrediti kao prazan prostor, ali u redovima koje piše Jovana Dišić ta reč oslikava intimni prostor u kome smo sami, bez mogućnosti da ga podelimo sa drugima – međuprostor između biti i ne biti. 

Osim što je pisanje reči vakuum jedino i ispravno sa dva „u“, ono asocira i na snagu „uma” u suočavanju sa unutrašnjim sunovratima, toksičnim odnosima i neostvarenim ciljevima. 

Tim putem roman „Vakuum” istovremeno vodi čitaoca do olakšanja, ukazujući da hrabrost da se suočimo sa sobom i pronađemo snagu da se borimo za sebe, za one do kojih nam je stalo i za bolji život, nije uzaludna. 

Roman „Vakuum” Jovane Dišić možete pronaći u knjižarama širom Srbije i na sajtu Vulkan izdavaštva vulkani.rs. 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA