Najnovije

VULIN: Ako nam nije interes da odbranimo KiM, onda da ga priznamo?

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin rekao je za Večernje novosti da ako Srbiji nije interes da se odbrani na Kosovu i Metohiji, onda da Srbija prizna Kosovo i tako pomogne stvaranje "velike Albanije". On je tako ironično prokomentarisao izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca da Srbija treba da prizna Kosovo ako hoće u EU.

Aleksandar Vulin (Foto: Jutjub)

"Ako nam nije interes da se odbranimo na Kosovu i Metohiji, a ja verujem da je razgraničenje najefikasniji način da se odvežemo od mrtvaca, onda da priznamo Kosovo i pomognemo stvaranje "velike Albanije"? Ako nam nije interes da sačuvamo 800.000 Srba koji žive za Srbiju i čija snaga može da obnovi i Srbiju, onda da popustimo i prepustimo Republiku Srpsku sudbini koja nije daleko od novog turčenja? Imamo li izbora, da li su nam naši zapadni uzori ostavili da biramo? Mi nemamo kuda osim da opstanemo", naglasio je Vulin.

Na pitanje kako je doživeo rezoluciju EP o Srbiji u kojoj se kaže da neće otvoriti nijedan klaster dok ne uvede sankcije Rusiji, i da li je vreme da se odustane od evrointegracija Vulin kaže da nije Srbija odustala od EU, već je EU odustala od Srbije, pa i drugih zemalja sa Balkana.

On je podsetio i da je Srbija ćutala na Martovski pogrom da bi se puzajućom brzinom približila Evropskoj uniji.

"Da bi se puzajućom brzinom približila EU, Srbija nije pokazala ni da zna da se dešava Martovski pogrom na jugu Kosova i Metohije i nije ni pokušala da zaštiti Srbe dok su ih dva dana ubijali i palili u prisustvu desetine hiljada vojnika Kfora i NATO dovedenih da štite podjednako sve narode na KIM. Kada je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost, srpskoj vlasti je bilo važnije da ne poremeti svoj EU put nego da kao država odgovori na akt nelegalne secesije. Da bi se uklopila u briselska pravila Srbija je skoro raspustila i razoružala vojsku reformišući je po pravilima koja su primerena ekspedicionoj vojsci spremanoj za članstvo u NATO, ali nisu nikako primerena vojsci koja samostalno treba da brani vojno neutralnu zemlju", istakao je on.

Ministar Vulin je naglasio da je sada novi uslov za približavanje EU priznanje nezavisnosti Kosova.

"Sada, za malo brže puzanje prema EU treba da priznamo Kosovo i raskinemo svaku vezu sa Rusijom, a nije zaboravljeno da treba priznati i genocid u Srebrenici. I sve to traže da iz stajanja pređemo u puzanje, ne smem ni da pomislim šta će tražiti da počnemo da hodamo uspravno kao da smo ljudi. Kao što Srbija nije ruska gubernija, tako ne treba da bude ni EU komesarijat ili protektorat, šta vam je draže", zaključio je Vulin.

On je rekao i da veruje da će Srbija izdržati da ne uvede sankcije Rusiji.

"Da na čelu Srbije nije Vučić, ne bih imao ni najmanju nadu da će Srbija izdržati da ne uvede sankcije Rusiji. Ovako znam da Vučić pokazuje snagu koja prevazilazi položaj predsednika jedne male države i verujem da će izdržati. Vučić nije mali Rus, on je veliki Srbin. Zbog takvih primera čuvanja časti, obraza, date reči i nezaboravljanja svega što nas vezuje sa Rusima, Srbi su narod koji na istorijskoj mapi zauzima više mesta nego na demografskoj ili geografskoj karti sveta", rekao je Vulin.

On je kazao u da velike sile Zapada ne mogu baš kako hoće sa Rusijom, pa onda tu frustraciju leče na Srbiji. 

"I kada veliki zatraže da uvedemo sankcije Rusiji, oni znaju da je to u ekonomskom smislu za Rusiju beznačajna činjenica, ali da u moralnom smislu predstavlja snažan udarac. Znaju oni koji su nas bombardovali da je moralna veličina Srbije nesrazmerna njenoj vatrenoj moći i zato im treba da baš ta mala napaćena Srbija, ta hrabra žrtva, bude uz njih. Oni imaju sve osim morala i uporišta u principima, zato im je Srbija važna da ih sama abolira od zločina koje su počinili i da im odrešnicu od grehova kršenja međunarodnog prava", rekao je on.

O novim dokazima o zločinačkoj akciji '’oluja'’ pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA