Najnovije

REFERENDUM U DNR I OSLOBOĐENJE HARKOVA I ODESE: Kada to možemo da očekujemo?

Predsednik DNR Denis Pušilin rekao je kada će se održati referendum o pridruživanju Ruskoj Federaciji, kao i o predstojećem neizbežnom oslobođenju Harkova i Odese.

DNR (Foto: RIA Novosti)

Denis Pušilin je stigao na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, gde je tokom obraćanja novinarima dao niz izjava.

Prema njegovim rečima, referendum o ulasku DNR u Rusiju biće održan najkasnije do završetka specijalne vojne operacije.

DNR, kako je rekao Pušilin, planira da uđe u sastav Ruske Federacije kao poseban subjekt federacije.

U kontekstu tekućeg snabdevanja Ukrajine zapadnim oružjem, Vojska DNR se neće zaustaviti na granicama Republike, kao što je ranije pomenuto.

„Svi ruski gradovi moraju biti oslobođeni, uključujući Odesu i Harkov. Zelenski treba da bude izveden pred međunarodni tribunal“, rekao je Pušilin.

Na pitanje novinara o izgledima za pomilovanje stranih plaćenika koji su se predali u Mariupolju, lider DNR je odgovorio da nema osnova za pomilovanje.

On je takođe negirao insinuacije o navodnom toku pregovora o njihovoj razmeni. Rok za podnošenje žalbe na smrtnu kaznu ističe početkom jula, dodao je Pušilin.

Takođe, prema njegovim rečima, neće biti oslobođeni ukrajinski ratni zarobljenici koji nisu učestvovali u ratnim dejstvima. NJihova sudbina biće odlučena nakon završetka specijalne vojne operacije (SVO).

Pušilin je izrazio nadu da će SVO biti završena do kraja 2022. godine.

Još uvek je nemoguće izračunati ukupan iznos štete za DNR od dejstava Ukrajine, rekao je on. Prema njegovim rečima, samo u Mariupolju treba da se obnovi više od 1.500 zgrada, a deo stambenog fonda u ovom gradu je zauvek izgubljen i mora da bude zamenjen.

O stanju na frontu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA