Najnovije

KRSTIMIR NASLEDNIK DEDE ĐORĐA: Zejtinlik ima novog čuvara

Novi čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu je Krstimir Copas, po ocu Grk, a po majci Srbin. On će pored dosadašnjeg čuvara, omiljenog, legendarnog i u našem narodu veoma poštovanog dede Đorđa Mihailovića (94), a sa suprugom Olgom Tasić ubuduće brinuti o grobovima naših predaka.

Foto: Jutjub

“NJih troje biće zaposleni na poslovima čuvanja i redovnog održavanja vojničkog groblja u Solunu. Održavaće pismene i druge oznake na njima, negovati i obnavljati zasade i cveće, održavati cveće i voditi posetioce”, kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Krstimir Copas već 30 godina živi u Solunu, imao je građevinsku firmu preko koje je sarađivao sa našim konzulatom i stekao poverenje, pa je tako i dobio posao.

Nekoliko prethodnih godina je "u igri" za naslednika Đorđa Mihailovića bio njegov zamenik Predrag Nedeljković iz Kraljeva, ali mu je krajem prošle godine istekao ugovor i nije produžen.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na Instagramu je tada napisao da je Nedeljković razrešen zbog "samovolje, bahatosti i nedoličnog ponašanja", bez drugih detalja. Problemi koje je pravio trajali su godinama, a čak je i deda Đorđe Mihailović trpeo psihičko maltretiranje svog pomoćnika. Zbog svega toga, Nedeljković je posle sedam godina morao da se vrati u Srbiju, a oduzeto mu je i zvanje počasnog građanina Kraljeva.

Na Zejtinliku se nalazi gotovo 21.000 grobova, što ga čini najvećim grobljem na Balkanu i jednim od najvećih u Evropi. Tu je u spomen-kosturnici 5.580 posmrtnih ostataka srpskih vojnika, a još 1.448 naših ratnika sahranjeno je u deset parcela na groblju, u dve zajedničke grobnice 78 nepoznatih boraca i 217 nepoznatih srpskih zarobljenika prenetih iz Carigrada.

O tome kako The New York Times tvrde da SAD u Ukrajini već ratuju protiv Rusije pročitajte OVDE.

Izvor: Novosti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA