Najnovije

PAVIĆ: Sarajevu, a i nekima u Beogradu, malo što Putin zna da Srpska ne da BiH da uvede sankcije Rusiji

Piše: Aleksandar PAVIĆ

 

Nedugo posle sastanka srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Vladimirovičem Putinom, u beogradskim medijima Informer, Alo i Pink osvanuli su naslovi koji su taj očigledno pozitivan i srdačan sastanak predstavili u sasvim suprotnom svetlu.

Za objektivno nastrojene medije, koji čak ne moraju da budu ni srpski orijentisani, sigurno bi bilo logičnije da u naslov stave neke od reči koje odražavaju suštinu onoga što je Putin izgovorio: ”Rusija visoko ceni Dodikov stav u vezi sankcija Rusiji”, ”Putin potvrdio veoma dobre odnose sa Republikom Srpskom”, ”Rusija jasno razlikuje stav Srpske od stavova ostatka BiH”…

Bilo koji od ovih naslova bi adekvatno preneo suštinu Putinovog kratkog obraćanja Dodiku. Uostalom, neka čitaoci sami procene, ili prema prevodu sa sajta RTRS ili prema izvornom ruskom transkriptu sa sajta Predsednika RF:

”Nažalost, u trenutnim uslovima sa BiH imamo određene poteškoće u vezi sa pridruživanjem sankcijama, ali znamo vašu poziciju i visoko je cenimo. Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, pogotovo sa onima koji žele da održe ove odnose. I koliko ja znam, Vi ste jedna od tih osoba - rekao je Putin, objavljeno je na sajtu Kremlja nakon sastanka Putina i Dodika koji je večeras održan u Sankt Peterburgu.”

Međutim, gore-navedeni mediji su, na osnovu gore-izrečenog, ipak izabrali sledeći zajednički naslov: ”Putin potvrdio: Bosna i Hercegovina je uvela sankcije Rusiji”.

Sasvim očekivano, portal BN Televizije iz Bijeljine se nije zadovoljio običnim kopipejstom, već ih je i nadmašio: ”Putin potvrdio: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodik lagao!”

Očigledno je da je pomenutim medijima bilo bitno da dokažu da je BiH uvela sankcije Rusiji. Iako nije.

Možda Putin nije bio kristalno jasan u obraćanju Dodiku po tom pitanju, ali ruski ambasador u BiH, Igor Kalabuhov, svakako jeste. Naime, u istorijskom obraćanju Narodnoj skupštini Republike Srpske na posebnoj sednici održanoj 6.6.2022. Kalabuhov je rasvetlio stvar, rekavši da ”delovanje pojedinih diplomata iz BiH ne možemo smatrati odrazom konsolidovane pozicije BiH”.

Prevedeno na jednostavniji jezik, Kalabuhov je jasno rekao da Rusija ne smatra legitimnim samovoljne poteze i istupe pojedenih diplomata BiH koji nemaju pravno utemeljenje u zvaničnim odlukama nadležnih organa te države. Upravo zato, zahvaljujući Republici Srpskoj, Ruska Federacija i dalje svrstava BiH u red prijateljskih zemalja.

A o kakvim se to nelegitimnim potezima radi?

Između ostalog o onim zbog kojih je Milorad Dodik pokrenuo krivični postupak protiv ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković i ambasadora BiH u UN Svena Alkalaja, kao i svih diplomata BiH koji su zloupotrebili svoj položaj. 

”Pojedinci iz političkog Sarajeva pridružuju se sankcijama Rusiji bez saglasnosti Republike Srpske i predstavljaju to kao geopolitiku BiH, što nije tačno,” izjavio je Dodik. 

A kako je Dodik par sedmica ranije detaljno objasnio u intervjuu za Sputnjik:

„Jedino nadležno mesto za utvrđivanje spoljne politike po Ustavu BiH je Predsedništvo. Specifičan politički sistem u BiH dovodi u poziciju ministra spoljnih poslova da je on samo tehničko lice za sprovođenje stavova Predsedništva. On nema širinu, niti ima značaj u tome. Dakle, nijedan spoljnopolitički stav ne može izaći iz BiH ako nije usvojen konsenzusom u proceduri utvrđenoj Ustavom i Poslovnikom o radu Predsedništva. Znači, ovde imamo urušavanje Dejtonskog sporazuma i to nije ništa novo za BiH.”

Uprkos tome, prema navodima Radija Slobodne Evrope od 3.6.2022, odnosno rečima jednog savetnika Turkovićeve, ”BiH se 34 puta od ukupno 36 izjava pridružila” deklaracijama Evropskog saveta kod uvođenja različitih sankcija EU protiv Rusije. Uz to, prema zvaničnim informacijama Evropskog saveta, BiH se ”uskladila sa Evropskom unijom” kod sankcionisanja nekoliko stotina pojedinaca i kompanija iz Rusije.

Isti članak, međutim, citira i Dodikovog savetnika, Radovana Kovačevića, koji suštinski ponavlja ono što je rekao i Dodik za Sputnjik:

„Činjenica je i da bilo kakva sankcija ne može biti realizovana i pravosnažna u BiH dok odluku o njoj ne donese Predsedništvo, Savet ministara i Parlamentarna skupština BiH… institucije BiH neće doneti takvu odluku dok su u njima Milorad Dodik i SNSD.”

Dodatno, Radio Slobodna Evropa je bila dovoljno profesionalna da napomene da, mada je predsednik Srbije ”krajem maja izjavio da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na sve 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije”, on ”ne misli da to ima veze s Republikom Srpskom”.

Tu je sve jasno. Radi se o vrlo drskoj i bezočnoj uzurpaciji muslimanskih političara u BiH, koji su, po ko zna koji put, uz podršku najmoćnijih zapadnih ”demokratija” prekršili Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BiH, koji čini Aneks 4 tog sporazuma, prema čijem Članu 5 je Predsedništvo BiH nadležno za vođenje spoljne politike BiH.

Valjda je to ta ”vladavina prava” koju uporno pokušavaju da uteraju razni zapadni izaslanici za ove prostore svih ovih godina.

Dakle, jasno je da BiH nije legalno uvela nikakve sankcije Rusiji, i da sama Rusija, koje bi to valjda trebalo najviše da se tiče, smatra da BiH nije formalno uvela nikakve sankcije protiv nje.

I takođe je jasno da Rusija vrlo dobro shvata da na takvom stanju stvari ima da zahvali isključivo Republici Srpskoj, odnosno vladajućoj većini u Srpskoj i njenim predstavnicima u zajedničkim organima BiH.

Zato je Dodik tako srdačno primljen u Sankt Peterburgu, zato je i pozvan na novi sastanak u septembru na kojem će biti razgovarano o realizaciji projekata gradnje gasovoda u Srpskoj i dve nove elektrane, zato je cela BiH dobila cenu gasa rezervisanu za prijateljske zemlje – iako je to samo Republika Srpska objektivno zaslužila.

A o tome zašto su pogrešno predstavili suštinu vrlo važnog susreta Putin-Dodik u Sankt Peterburgu, zašto su prećutali hrabru, višemesečnu borbu Republike Srpske koju je prepoznala zvanična Moskva, zašto su, dodatno, time legitimisali bezakono i antidejtonsko divljanje političkog Sarajeva i zašto su, na kraju, izostavili i sam stav predsednika Srbije da javno deklarisane sankcije BiH nemaju veze sa Republikom Srpskom – odgovor javnosti sa obe strane Drine duguju odgovorni mediji.

Zašto je predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević najnoviji sporazum između Beograda i Prištine nazvao „novom Vučićevom izdajom“ pročitajte OVDE.

Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA