Najnovije

BATALJON ''AJDAR'' ĆE PROĆI KAO PUK ''AZOV'': Nove informacije NM LNR iz Severodonjecka

Vojska Luganske Narodne Republike (LNR) je saopštila medijima informaciju mogućem vremenu masovne predaje boraca ukrajinskog bataljona ''Ajdar'' iz fabrike Azot u Severodonjecku. Oni sugerišu da bi se to moglo dogoditi u kasnim popodnevnim satima 23. juna. Ovu informaciju TASS-u je podelio izvor blizak Narodnoj miliciji (NM) LNR.

Ajdar (Foto: RIA Novosti)

„Očekujemo predaju Ajdarovaca iz fabrike Azot. Najverovatnije, do večeri se to može dogoditi “, rekao je izvor.

Potpukovnik NM LNR Andrej Maročko je 20. juna izvestio da se u Azotu nalazi do hiljadu civila. On je takođe dodao da su odvojene jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje brane fabriku počele da dižu bele zastave i da izlaze sa predlozima za pregovore. Prema njegovim rečima, stanje opkoljene ukrajinske vojske je žalosno. „Bukvalno, zemlja im gori pod nogama“, naglasio je Maročko.

Ranije je javljeno da je jedan od komandanata '’Ajdara'’ uhvaćen prilikom zauzimanja sela Metelkino u predgrađu Severodonjecka. Zajedno sa njim se predalo još nekoliko ukrajinskih vojnika. Prema rečima izvora u bezbednosnim strukturama LNR, dvojica zarobljenih ukrajinskih vojnika poslata su u Lugansk iz grada Rubežnoje, koji se nalazi kod Severodonjecka.

Podsećamo da se sličan scenario dogodio u Mariupolju, kada su pripadnici ekstremističkog puka '’Azov'’ i mornarička pešadija Oružanih snaga Ukrajine zauzeli fabriku Azovstalj u tom gradu, gde su držali civile više od mesec dana. Kada im je bio blokiran dotok vode za piće, krenula je masovna predaja.

Što se tiče bataljona '’Ajdar'’, on je sastavljen od ukrajinskih ekstremista i stranih dobrovoljaca i plaćenika, i deluje na teritoriji Luganske oblasti. LNR i Rusija optužuju ovu jedinicu za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima, a takođe su pronađeni i logori koji su pripadnici ovog bataljona koristili za mučenje zarobljenika.

Bataljon je dobio ime po reci Ajdar, koja teče u Luganskoj oblasti.

O bežanju oficira sa fronta pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA