Najnovije

ISKUSNI STRANI BORCI BEŽE IZ UKRAJINE: Ovakav rat do sada nisu videli

Brojni strani dobrovoljci koji su se već borili u Avganistanu ili Iraku sve više napuštaju Ukrajinu, jer su šokirani brutalnošću kojom se tamo vodi rat, prenosi bečki dnevnik "Kronen cajtung" reportažu francuske agencije AFP.

Ukrajinska vojska (Foto: flickr)

"Ponekad nakon prvih oružanih sukoba kažu "na to nismo bili pripremljeni, idemo kući", preneo je AFP-u jedan dobrovoljac po imenu Polak.

On je procenio da je broj stranih boraca više stotina i da dolaze iz brojnih zemalja, između ostalih Kanade, Gruzije, Hrvatske, dodajući da očigledno nisu bili obučeni za rat sa artiljerijskim oružjem.

AFP je ukazao da, koliko je opasno učešće u ovom ratu, pokazuju poginuli borci iz Nemačke, Holandije, Francuske, Australije.

Portparol legije stranaca u Ukrajini, Francuz Damijen Magru, rekao je da su strani borci, a mnogi od njih dolaze iz NATO država, iznenađeni brutalnošću vođenja rata.

"Jedan Amerikanac, koji se borio u šest ratova, rekao mi je da je ovo nešto najgore što je ikada video"; kazao je Magru.

Između 10 do 30 odsto regruta je već nakon kratkog vremena položilo oružje, objasnio je on.

"Gotovo svi su bivši vojnici. Jedna trećina dolazi iz engleskog govornog područja", objasnio je Magru.

Rekao je da je jezik koji se koristi u legiji stranaca u Ukrajini engleski.

"Amerikanci se bore za slobodu i zapadne vrednosti, Poljaci kažu da žele da brane Ukrajinu jer time brane i svoju zemlju", izneo je Magru najčešće razloge za priključenje legiji stranaca u Ukrajini.

"Želeo sam da dođem nakon što sam video slike na televiziji", kazao je AFP-u Nemac Mika, koji je dodao da je bio u vojsci i da je mislio da može pomoći.

"Ako ne zaustavimo agresora u Ukrajini, napašće zemlju za zemljom", tvrdi on.

Dobrovoljci u legiji stranaca potpisuju ugovor sa ukrajinskom vojskom, prema kojem imaju pravo da napuste jedinicu kada god žele.

Na koji način Ukrajina odmah može da prekine rat, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA