Najnovije

SILOVITO: Ruske trupe zajedno sa snagama Donjecke i Luganske Narodne Republike nanele kritične gubitke ukrajinskim snagama

Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Oborena su tri aviona Su-25 i helikopter Mi-8.

Izveštaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije za 28.06.2022. o specijalnoj vojnoj operaciji koji je predstavio portparol Ministarstva general Igor Konašenkov glasi:

- Uspešne zajedničke akcije ruskih trupa, jedinica narodnih milicija Donjecke i Luganske Narodne Republike nanele su kritične gubitke Oružanim snagama Ukrajine.

- Kao rezultat udara Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na rejon razmeštaja nacističke formacije „Azov“ u Harkovu i jednog od bataljona 92. Motorizovane pešadijske brigade kod sela Pokotilovka u Harkovskoj oblasti, uništeno je više od stotinu neprijateljskih vojnika, stranih plaćenika i do 15 jedinica oklopnih i drugih vozila.

- Slaba obučenost ukrajinskih građana mobilisanih za učešće u neprijateljstvima, kao i nizak nivo obučenosti stranih plaćenika, sve više postaju uzrok „prijateljske vatre“. Tako su regruti koji su stigli da dopune 97. Bataljon 60. Pešadijske brigade bili podvrgnuti minobacačkoj vatri svojih kolega.

- Sličan incident dogodio se i u 28. Mehanizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine, gde su strani plaćenici otvorili vatru na izviđačku grupu ove jedinice. Usljed toga su četiri vojnika poginula na licu mesta, a trojica su povređena.

- Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su dva komandna mesta u rejonu Spornoja Donjecke Narodne Republike, kao ljudstvo i vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 28 rejona na Luganskom i Donjeckom pravcu.


 
- U okviru kontraartiljerijske borbe, visokoprecizno oružje Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije neutralisalo je četiri ukrajinska voda višecevnih raketnih sistema „Grad“ u rejonu Lenjinsko, Selidovo, Dzeržinsk, a koji su gađali naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici. Takođe, uništena su dva artiljerijska voda u Kirovskom okrugu Donjecke Narodne Republike i Zajčevskom, Nikolajevska oblast .
 
- Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija neutralisale su 24 komandna mesta, artiljerijskih jedinica u 58 rejona, kao i ljudstvo i vojnu tehniku u 304 rejona.
 
- Ruski PVO sistemi oborili su tri aviona Su-25 i jedan helikopter Mi-8 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u rejonu naselja Pervomajsk u Nikolajevskoj oblasti. Takođe je uništeno devet ukrajinskih bespilotnih letelica.

- Pored toga, presretnuto je sedam ukrajinskih balističkih raketa "Točka-U" i deset raketa višecevnih lansera.

Više o tome kako su Iran i Argentina podneli zahteve za pridruživanje BRIKS pročitajte OVDE.

Izvor: Vostok
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA