Najnovije

NOVE RAKETE ZA SRPSKI VBR ''OGANJ'': Povcećan domet

Vi­še­cev­ni ba­ca­či ra­ke­ta Voj­ske Sr­bi­je to­kom ove go­di­ne bi­će opre­mlje­ni ovim, ne­dav­no uspe­šno te­sti­ra­nim, pro­jek­ti­lom

Oganj (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Ve­žbe Voj­ske Sr­bi­je sa bo­je­vim ga­đa­njem uče­sta­le su po­sled­njih go­di­na, na po­li­go­ni­ma se po­ka­zu­je dej­stvo na­o­ru­ža­nja ku­plje­nog u ino­stran­stvu i pro­iz­ve­de­nog u do­ma­ćoj od­bram­be­noj in­du­stri­ji. Ipak, bez ob­zi­ra na sve no­vi­te­te, na po­sma­tra­če uvek po­se­ban uti­sak osta­vlja dej­stvo vi­še­cev­nih ba­ca­ča ra­ke­ta. Pla­me­ni tra­go­vi sal­vi ra­ke­ta, ko­je kao da su­sti­žu jed­nu dru­gu, omi­lje­ni su ka­dar fo­to­re­por­te­ra i sni­ma­te­lja.

Ovo na­o­ru­ža­nje, isto­rij­ski gle­da­no, raz­vi­je­no je to­kom Dru­gog svet­skog ra­ta pri če­mu je rat­nu sla­vu po­neo so­vjet­ski si­stem „ka­ću­ša” ko­ji su Nem­ci, zbog ka­rak­te­ri­stič­nog hu­ka pri lan­si­ra­nju ra­ke­ta, zva­li i „Sta­lji­no­ve or­gu­lje”. U na­red­nim de­ce­ni­ja­ma vi­še­cev­ni ba­ca­či ra­ke­ta po­sta­li su ne­iz­be­žni deo ar­se­na­la sko­ro sva­ke ar­mi­je, upo­tre­blja­va­ni su u lo­kal­nim su­ko­bi­ma kao što je to slu­čaj i da­nas u ra­tu u Ukra­ji­ni gde se ko­ri­ste si­ste­mi ko­ji su na­sle­di­li le­gen­dar­ne „ka­ću­še“, na­rav­no ne­u­po­re­di­vo moć­ni­ji i ubo­ji­ti­ji.

I Ju­go­sla­vi­ja je raz­vi­ja­la i pro­iz­vo­di­la vi­še­cev­ne ba­ca­če ra­ke­ta, od ko­jih je po­seb­no zna­ča­jan „oganj”, opre­mljen ra­ke­ta­ma ka­li­bra 128 mi­li­me­ta­ra ko­ji je da­nas va­žan deo na­o­ru­ža­nja Voj­ske Sr­bi­je. Po­sled­njih go­di­na ovaj si­stem je mo­der­ni­zo­van i di­gi­ta­li­zo­van, či­me su znat­no po­bolj­ša­nje nje­go­ve ka­rak­te­ri­sti­ke. Ta­ko­đe, ra­di se i na raz­vo­ju no­vih ra­ke­ta za „oganj”.

Ne­dav­no je na po­li­go­nu „Pa­su­ljan­ske li­va­de” iz­ve­de­no uspe­šno te­sti­ra­nje no­ve ra­ke­te M-19, či­me je okon­čan pro­ces nje­nog is­pi­ti­va­nja.
„Sva is­pi­ti­va­nja ove ra­ke­te su za­vr­še­na pre­ma pla­nu i pro­gra­mu is­pi­ti­va­nja. Uvo­đe­nje ra­ke­te 128 mi­li­me­ta­ra M-19 u na­o­ru­ža­nje Voj­ske Sr­bi­je pla­ni­ra­no je to­kom ove go­di­ne”, na­vo­de se u od­go­vo­ri­ma Mi­ni­star­stva od­bra­ne na pi­ta­nja „Po­li­ti­ke”.

Ka­ko ob­ja­šnja­va­ju, reč je o ne­vo­đe­noj ba­li­stič­koj ra­ke­ti ko­ja se lan­si­ra iz vi­še­cev­nih lan­se­ra ra­ke­ta.

„Na­me­nje­na je za ne­u­tra­li­sa­nje po­vr­šin­skih ci­lje­va, ne­pri­ja­te­lje­ve ži­ve si­le, la­ko utvr­đe­nih for­ti­fi­ka­cij­skih obje­ka­ta, neo­klo­plje­nih i la­ko oklo­plje­nih bor­be­nih sred­sta­va, ar­ti­lje­rij­skih i ra­ket­nih ba­te­ri­ja na po­lo­ža­ju, ko­mand­nih me­sta i teh­ni­ke na od­re­đe­nom bor­be­nom pro­sto­ru”, ob­ja­šnja­va­ju nad­le­žni iz Mi­ni­star­stva od­bra­ne.

Su­štin­ska raz­li­ka u od­no­su na ra­ni­je mo­de­le je zna­čaj­no po­ve­ća­nje mak­si­mal­nog do­me­ta i efi­ka­sno­sti na ci­lju. Osnov­ne tak­tič­ko-teh­nič­ke ka­rak­te­ri­sti­ke ra­ke­te su mak­si­mal­ni do­met ve­ći od 40 ki­lo­me­ta­ra i ra­di­jus efi­ka­sno­sti bo­je­ve gla­ve pri po­ga­đa­nju ci­lja ve­ći od 40 me­ta­ra.

„Na ovu ra­ke­tu bi­će ugra­đi­va­ne ra­zor­ne bo­je­ve gla­ve, par­čad­no-ru­še­će sa upa­lja­čem udar­nog ti­pa ko­ji se na­la­zi u na­o­ru­ža­nju Voj­ske Sr­bi­je ili sa bli­zin­skim upa­lja­čem ko­ji se na­la­zi u fa­zi za­vr­šnih is­pi­ti­va­nja za pri­jem u na­o­ru­ža­nje”, na­vo­di se u od­go­vo­ri­ma Mi­ni­star­stva od­bra­ne.
Ra­ke­tu je raz­vio Voj­no­teh­nič­ki in­sti­tut u sa­rad­nji sa fir­ma­ma HK „Kru­šik” i „Ede­pro”

Na­me­nje­na je za vi­še­cev­ne lan­se­re ra­ke­ta ko­ji se na­la­ze u na­o­ru­ža­nju Voj­ske Sr­bi­je – LRSV M-77 „oganj”, kao i no­vi­je LRSVD M-17 i LRSVM M-18 sa lan­sir­nim mo­du­li­ma za jed­no­krat­nu upo­tre­bu.

Kako u Donbasu reaguju na reč '’Srbija'’, pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA