Najnovije

UREDBA VLADE SRBIJE: Ograničena cena šećera i mleka

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je određena maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera od 96,99 dinara po kilogramu za sva pakovanja, a UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od 113,99 dinara po litru, prenose Večernje novosti.

Prodavnica (Foto: Jutjub)

Navodi se da maksimalna proizvođačka cena šećera za pakovanja od kilogram, pet kilograma i 10 kilograma ne sme da pređe 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja je određena najviša cena od 88 dinara za kilogram.

U Uredbi je navedeno kako trgovci na veliko moraju da plasiraju šećer trgovinama na malo u roku do 15 dana od zaključenja kupoprodajnog ugovora i da proizvođači šećera ne smeju da isporučuju ovu namirnicu u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Uredbom je, kako je preneo Tanjug, propisano da će cene brašna tip 400 i tip 500, jestivog ulja i svinjskog mesa od buta ostati na nivou od 15. novembra prošle godine.

Dnevno na rafove trgovinskih lanaca u Srbiji stiže i do 400 tona šećera, a nikad manje od 300 tona. U normalnim situacijama troši se 260 tona. U trgovinskim lancima ističu da potrošači i dalje prekomerno kupuju, i da se zato dešava da rafovi u nekom periodu dana budu prazni.

O dešavanjima u vezi sa KiM pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA