Najnovije

NEMAČKI AMBASADOR: Donbas i Kosovo ne mogu nikako da se uporede

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da se pitanje nezavisnosti Kosova ne može uporediti sa trenutnom situacijom u Ukrajini, istakavši da je NATO odlučio da bombarduje tadašnju Jugoslaviju tek nakon što su iscrpljena sva diplomatska sredstva, piše Politika.

Nemačka (Foto: Pixabay)

"Na Kosovu su do kraja osamdesetih godina etnički Albanci ugnjetavani i isključeni iz javnog života. Međunarodna zajednica država je vodila duge pregovore koji nisu urodili plodom, čime je bezuspešno iscrpela sva sredstva za mirno rešavanje konflikta i sprečavanje humanitarne katastrofe na Kosovu. Tek onda kada su bila iscrpljena sredstva diplomatije, NATO se odlučio za napad na Jugoslaviju. Međutim, u Ukrajini ne postoje, niti su postojale naznake ili dokazi za, po Moskvi, navodno ugnjetavanje etničkih Rusa. A diplomatska sredstava o okončanju rata u Donbasu ni približno nisu iscrpljena. Proglašenje nezvisnosti je isključivo ako se pritom ne krši zabrana upotrebe sile. Tako je bilo na Kosovu, koje se od 1999. godine nalazilo pod upravom misije Ujedinjenih nacija UNMIK", rekao je Šib.

Prema njegovim rečima, godinama se intenzivno radilo na tome da se za status Kosova nađe rešenje koje bi za obe strane bilo prihvatljivo, a da je Kosovo, tek nakon što su se ti pokušaji izjalovili, u februaru 2008. godine proglasilo svoju nezavisnost.

"Odvajanje separatističkih područja Donjeck i Lugansk je, međutim, iznuđeno od starne Rusije upotrebom vojnih sredstava", rekao je Šib.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan" Šib je rekao da ona može da dovede do realizacije ciljeva berlinskog procesa.

"Podrazumeva se da učesnici inicijative 'Otvoreni Balkan' imaju pravo da ubrzaju intenziviranje saradnje i na taj način ubrzaju realizaciju ciljeva Berlinskog procesa. Pritom je važno da svi mogu da se uključe u ovu inicijativu i da mogu da doprinesu sopstvenim idejama", naveo je Šid.

Uoči posete nemačkog kancelara Olafa Šolca, Šib ističe da je najvažnije da Srbija, kao zemlja kandidat, "rame uz rame" sa EU brani zajedničke vrednosti.

Šib je rekao da je ključna poruka posete da se Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana pridaje veoma veliki značaj.

"NJihova integracija u EU jeste i ostaće naš cilj, Raduju me  mnogobrojne posete nemačkih političara proteklih meseci", naglasio je ambasador.

Šib je naveo da Šolc planira da 10. juna dođe u Srbiju, kako bi se nadovezao na razgovore sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koje je vodio pre mesec dana u Berlinu.

Govoreći o sankcijama Rusiji, Šib je rekao da se Srbija kao kandidat za članstvo u EU obavezala da se priključi spoljnoj politici EU.

"Srbija se već priključila sankcijama protiv Belorusije i podržala je odluke Generalne skupštine UN u pogledu napadačkog rata protiv Ukrajine, kojim se krši međunarodno pravo. To su bili značajni koraci. Sada je bitno da se preuzimaju i drugi stavovi EU", rekao je on.

O novom albanskom non-pejperu pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA