Najnovije

Patrijarh Porfirije uručio tomos arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu

Patrijarh Porfirije uručio je u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos kojim Srpska pravoslavna crkva priznaje autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

Matrijarh Porfirije (Foto: Jutjub)

Patrijarh Porfirije je pre uručenja tomosa rekao da su se stvorili uslovi da i Ohridska arhiepiskopija ima sposobnosti da bude samostalna crkva.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je rekao da se crkva time ne deli nego da raste zajedno u ljubavi i slozi.

Patrijarh je istakao i da je veoma radostan zbog toga što se autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve raduju i Srbi i Makedonci u Severnoj Makedoniji.

Patrijarh Porfirije je preporučio da MPC sada nađe odgovarajuće ime.

Srpski partijarh je takođe istakao da crkva ne može da bude oružje i da nije oružje za ostvarivanje bilo kakvih drugih ciljeva.

Porfirije je naglasio i da ova odluka neće uticati na druga kanonska podrucja SPC, jer su, kako je rekao, drugačiji uslovi u Severnoj Makedoniji nego u drugim delovima SPC.

Sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je jednoglasno da Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji dâ autokefalnost.

U besedi vernicima nakon liturgije u Sabornom hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju tu odluku potvrdio je patrijarh srpski Porfirije 24. maja.

Odluka o autokefalnosti stigla je svega nekoliko dana nakon Liturgije pomirenja dve crkve i manje od sedam dana nakon što je Sabor saopštio da priznaje najširu autonomiju Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

Da li je Dodik Putinov čovek, saznajte OVDE.

Izvor: RTS/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA