Najnovije

RUSKI AMBASADOR: Strano uplitanje u BiH imaće posledice

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov rekao je danas da decentralizovana BiH predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom predstavlja oblik za miran suživot tri konstitutivna i ostalih naroda u BiH i da će svako strano uplitanje, a posebno nametanje stavova, imati dalekosežne posledice.

Igor Kalabuhov (Foto: Jutjub)

Kalabuhov je u obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine RS rekao da se ne mogu smatrati legitimnim bilo kakvi akti usmereni protiv zakonito izabranih političara i demokratski formiranih institucija u BiH i entiteta, preneo je sajt RTRS.

„Jednako pogubnim smatramo i jednostrane sankcije pojedinih zapadnih zemalja protiv aktera koji vode nezavisnu političku liniju, te smatramo da je to pokušaj uticaja na unutrašnje političke procese”, rekao je Kalabuhov.

On smatra da će svako spoljno uplitanje, pogotovo nametanje rešenja suprotnih lokalnom mentalitetu i istorijskoj stvarnosti, imati dalekosežne opasne posledice.

„Nažalost, moramo konstatovati destruktivnu ulogu dela međunarodne zajednice, koji je neodgovorno izabrao put podrivanja napretka u postkonfliktnim stabilizacionim nastojanjima”, rekao je Kalabuhov.

On je napomenuo da je „sebična” želja da se implementira njihova politička volja u BiH, prvenstveno kroz nametljivu promociju evroatlantskih integracija, dovela Zapad do pogubnog kursa ka eroziji Dejtonskog sporazuma.

„To se odražava u neuravnoteženim odnosima političkih subjekata u BiH. Već je došlo do toga da se težnja Republike Srpske da odbrani svoj dejtonski status u okviru BiH proglasi antidejtonskom”, kazao je Kalabuhov.

Rusija, istakao je, poštuje suvereno pravo BiH da realizuje svoje spoljnopolitičke prioritete, ali smatra i da ima pravo da naglasi potencijalne probleme u slučaju hipotetičkog pristupanja BiH političkim i vojnim savezima koji primenjuju agresivnu liniju prema Rusiji.

„Rusija je zainteresovana za jačanje obostrano korisne saradnje sa BiH, da proširimo veze sa Bošnjacima i Hrvatima i da u najvećoj meri iskoristimo raspoložive potencijale za te svrhe”, napomenuo je Kalabuhov.

On je istakao da je Rusiji nesumnjivo Srpska ključni ekonomski i trgovinski partner u BiH i da su ruski privrednici zainteresovani za ostanak na njenom tržištu.

„Činjenica da je BiH odbila da se pridruži zapadnim ekonomskim sankcijama poslednjih godina omogućila je da se značajno povećava izvoz iz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusiju, pa smo uvereni da slične mogućnosti postoje i u ovom trenutku”, poručio je ruski ambasador.

Kalabuhov je istakao i da se Rusija zalaže za što skorije ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH, pogotovo što je, kaže, u uslovima ostavke poslednjeg visokog predstavnika Valentina Incka i odsustva njegovog naslednika funkcija ove strukture neshvatljiva.

O skandalu na sednici SB UN pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA