Najnovije

LAVROV MATIRAO UKRAJINSKOG NOVINARA: "Da li sve vreme razmišljate gde biste nešto ukrali?"

Moskva se u Ukrajini bavi oslobađanjem istoka zemlje od neonacističkog režima, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i pozvao ukrajinske novinare da ne mere prema sebi kada optužuju Rusiju da krade i prodaje žito.

Na kraju konferencije za novinare Lavrova i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, kada su se ministri spremali da odu, jedan od ukrajinskih novinara odlučio je da ruskom ministru postavi pitanje van vremena izdvojenog za konferenciju.

- Šta je od robe ukradene u Ukrajini, osim žita, Rusija već uspela da proda? - upitao je novinar.

- Da li sve vreme razmišljate o tome gde biste nešto ukrali? I mislite da svi tako rade? - odgovorio je Lavrov.

- Odgovoriću vam. Bavimo se relizacijom ciljeva koji su javno objavljeni – da se istok Ukrajine oslobodi pritiska neonacističkog režima – to je ono što radimo - objasnio je šef ruske diplomatije.

- A žito, danas smo objasnili da se žito može slobodno prevoziti do odredišta. Rusija ne pravi nikakve prepreke. Neophodno je da gospodin Zelenski izda komandu, ako uopšte još komanduje tamo nečim, da se dozvoli stranim i ukrajinskim brodovima da uđu u Crno more - dodao je Lavrov.

Ujedinjene nacije su u više navrata upozorile na opasnost od prehrambene krize zbog nestašice žita, a Zapad optužuje Rusiju da sprečava isporuke ukrajinskog žita na svetsko tržište. Moskva te optužbe kategorički odbacuje. Kijevske vlasti su same stvorile mnoštvo prepreka za izvoz žita: pored paljenja žita u Marijupoljskoj luci, ukrajinska vojska je minirala akvatoriju Crnog mora, što sprečava izvoz pšenice na svetsko tržište brodovima.

Kako NATO ne daje garancije Rusiji da neće raspoređivati nuklearne rakete u Finskoj i Švedskoj pročitajte OVDE.

Izvor: Novosti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA