Najnovije

MOĆNO OKLOPNO VOZILO U ČAST KADIROVA: Pogledajte kako izgleda "ahmad" i čemu služi (VIDEO)

Ruska vojska je postala bogatija za još jedno oklopno vozilo, ovaj put je u pitanju "ahmad" koji treba da služi za transport trupa na front.

Foto: RIA

Kada su ruski vojni stručnjaci konstruisali oklopno vozilo "ahmad", uzeti su u obzir izazovi sa kojima se suočavaju vojnoindustrijski kompleksi i vojska tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštio je Sputnjiku obavešten izvor.

- Novo oklopno vozilo napravljeno je s osvrtom na iskustvo stečeno tokom specijalne vojne operacije. Na osnovu želja i preporuka vojnika sa fronta napravljeno je vozilo 6h6 koje je jednostavno za rukovanje i ekonomski pristupačno. Lider Čečenije Ramzan Kadirov još u aprilu je prvi pokazao interesovanje za vozilo. U znak poštovanja prema njegovom patriotizmu i u čast njegovog oca, odlučeno je da se pilot-serija oklopnih vozila nazove "ahmad" - objašnjava njihov sagovornik.

Oklopnjaci "ahmad" su prvi put predstavljeni na Paradi pobede u Groznom 9. maja, a očekuje se da će javna prezentacija vozila biti održana u avgustu. Vozilo je projektovano u najkraćem mogućem roku, što je diktirano potrebom da se vozila što pre isporuče vojsci.

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov pretpostavlja da će glavni zadaci "ahmada" biti prebacivanje trupa na front i spasavanje života vojnicima u različitim opasnim situacijama.

- Glavna funkcija oklopnog vozila je prebacivanje trupa pod punom opremom u zonu borbenih dejstava. S obzirom na to da sada pokušavaju da gađaju naše kolone parčadnom i kasetnom municijom, uz takva oklopna vozila veća je verovatnoća da će vojnici preživeti - rekao je on za Sputnjik.

Analizirajući oblik oklopnog vozila, Leonkov pretpostavlja da je vozilo napravljeno na standardnoj šasiji vozila "ural". "Ahmad" ima oklopljen motor i kabinu. Visok ram šasije ukazuje na to da vozilo ima zaštitu od mina (pete ili šeste klase). Oklopljena karoserija trebalo bi da zaštiti posadu od streljačkog oružja kalibra 12,7 i 30 milimetara.

Leonkov ne isključuje mogućnost instaliranja borbenih modula poput mitraljeskih tačaka ili automatskih bacača granata na krovu "ahmada". Međutim, kako dodaje, klasa vozila ne podrazumeva da direktno učestvuje u borbenim dejstvima. On je takođe skrenuo pažnju na to da je ovo vozilo jedan od prvih poznatih primera dorade ruske vojne tehnike na osnovu iskustva stečenog tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Vojni ekspert Boris Rožin dao je kratak rezime rezultata operacije u Ukrajini za kanal Voenkor Kotenok Z koji možete pročitati OVDE.

Izvor: Mondo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA