Najnovije

Zbog čega Železara u Smederevu gasi jednu peć i šta će to značiti za srpski BDP?

Kompanija HBIS Srbija najavila je gašenje visoke peći broj jedan u Smederevu do kraja meseca, dok visoka peć broj dva nastavlja sa radom. Kao razlog gašenja peći ova kineska kompanija, koja je vlasnik Železare u Smederevu, navodi globalna dešavanja na tržištu, koja su dovela do smanjene potražnje za čelikom.

Foto: Jutjub

„Svoje poslovanje prilagodili smo trenutnoj situaciji, a kada budu stvoreni tržišni uslovi peć 1 će biti ponovo pokrenuta“, navodi se u saopštenju HBIS-a.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže da je ova odluka verovatno nastupila kao posledica povećane cene čelika koja traje već duže vreme, te da je to uticalo na povećanje proizvodnje čelika na nivou celog sveta. Uz to, moguće je da su neki poslovi koji su iziskivali velike količine čelika smanjili svoju potrošnju. Ne isključuje ni mogućnost da imaju problem sa nabavkom sirovina.

– Troškovi su sada veći nego što su bili ranije. Ranije su sirovine kupovali od Ukrajine i Rusije, a sada moraju da ih otkupljuju na nekim daljim lokacijama, što povećava troškove proizvodnje. Govorilo se da će ih sada kupovati iz Brazila, Australije. S druge strane, možda je došlo do pada tražnje. Moguće da je odluka o gašenju nastupila usled kombinacije ova dva faktora – smatra Arsić.

Kako kaže, ovo će dovesti do pada BDP-a, ali neće imati preveliki efekat, „jer i sama železara ne učestvuje značajno u BDP, iako se često predstavlja drugačije od strane članova srpske vlasti“.

Što se tiče snabdevenosti čelikom, Arsić smatra da ni tu neće biti problema, jer je kineska kompanija veći deo čelika izvozila, tako da će doći do pada izvoza. Kaže da ovo jeste nepovoljna vest, ali da ne predstavlja dramatičan događaj za Srbiju.

– Koliko će dugo trajati gašenje peći zavisi od kretanja cena njihovih inputa i od kretanja cena finalnih proizvoda, a to je povezano za ratom u Ukrajini, jer se ratuje u tim delovima gde se nalaze postrojenja od kojih su kupovali gvožđe. Tako da mislim da odluku o otpuštanju radnika neće donositi odjednom, već će sačekati da vide koliko je to trajno – zaključuje Arsić.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinovć začuđen je odlukom kineske kompanije.

Prema njemu, trenutna situacija na tržištu čelika trebalo bi da ide u prilog HBIS-u, jer su njihovi najveći konkurenti na tržištu, Ukrajina i Rusija, veći deo proizvodnje usmerili na proizvodnju oružja. Zbog toga bi njihova proizvodnja trebalo da raste, a ne obrnuto, te kao uzrok ove odluke ne isključuje neki drugi razlog, a da se trenutna situacija koristi kao izgovor.

Veselinović kaže da je rad i samo jedne peći u Smederevu punim kapacitetom dovoljan za kompletnu proizvodnju, te da da će gašenje druge peći smanjiti proizvodnju za 50.000 do 60.000 tona, što i nije toliko drastično.

– Ono što je zabrinjavajuće jesu veoma niske plate radnika ove kompanije, zbog čega često napuštaju radno mesto. Ipak, ne očekujem veća otpuštanja izazvana ovim gašenjem, jer je i jedna peć dovoljna za dobru proizvodnju i preradu čelika. Do otpuštanja bi verovatno došlo usled smanjenja kapaciteta i druge peći, jer bi tada došlo i do generalnog smanjenja proizvodnje i do smanjenja potrebe za radnom snagom – navodi Veselinović.

Ipak, on napominje da je naročito problematično u celoj ovoj priči to da je ponovno pokretanje ugašene peći enormno skupo, te da su troškovi u ravni sa pokretanjem nove peći.

Ekonomista Ivan Nikolić smatra da ova odluka nije toliko neočekivana, s obzirom na to da je zbog usporenije privrede ove godine to maltene bilo najavljeno svuda u svetu. Oporavak svetske ekonomije od posledica pandemije usporio je rat u Ukrajini.

– Nema nijednog optimističnog podatka iz okruženja i šire Evrope koji bi ukazao da se stvari popravljaju. Rizici su takvi da je sasvim realno očekivati usporavanje do kraja godine, što je i uneto u projekcije našeg BDP-a za ovu godinu. Mi smo u prvom tromesečju imali stopu rasta koja je bila iznad projekcije za celu ovu godinu. Nema ničega iznenađujućeg u odluci ove kompanije, to je samo realnost koja je prisutna – smatra Nikolić.

Kineska kompanija HBIS sredinom 2020. godine takože je ugasila peć broj jedan, zbog uvođenja kvota Evropske unije na uvoz čelika i pandemije virusa korona, a tada je najavila i gašenje druge peći, do čega ipak nije došlo.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA