Najnovije

EMIL VLAJKI: Da li su Srbi stvarno naivni

Sjećate li se onih viceva o Muji i Hasi?
Evo par njih.

Zašto su Mujo i Haso dobili kilu u vojsci
-Starešina im je rekao da dignu tenk u vazduh.

Oženio se Mujo, a žena mu iz Černobila. Haso kada je saznao pita ga:
- Što se bolan oženi sa njom od tolko žena?
A Mujo će:
- Ma ona prosto zrači!

Kreće Mujo u vojsku a Babo mu na rastanku daje savjet:
- Slušaj, najbitnije ti je da kad vidiš oficira da ga pozdraviš! Jel jasno!
- Jasno Babo.
Sutradan, tek je stigo u kasarnu kad vidi on jednog starijeg čovjeka u uniformi pa mu priđe:
- Jeste li vi oficir?
- Jesam – odgovori ovaj.
- E, puno Vas je pozdravio moj Babo!

Kada to čitate, pomislite kako su muslimani u BiH blagi, neizmjerno naivni i bezazleni. Ne mogu se sastaviti s logikom. Možda je to stvarno tako. Ne bi bilo toliko viceva na tu temu da u svemu tome nema makar dio istine.

Piše: Emil Vlajki

Ali Srbi kao da ih šiju u tome. NJihova naivnost i nerazumijevanje izgledaju daleko izrazitije, vidljivije, i to u pogledu mnogo ozbiljnijih stvari. Eto, Srbi nakon niza godina, i dalje vjeruju u Briselske sporazume, te da će Šiptari dozvoliti osnivanje Zajednice srpskih općina. To je tolika laž, da čak ni naivni Mujo i Haso ne bi više u to vjerovali.
Ili, neki dan (priča autentična), kao pravi Hrvat, gledam jednu zagrebačku kontakt emisiju gdje neki stručnjak objašnjava kako Rusi gube rat i da su na ivici totalnog poraza. Našao se neki Srbin, digao slušalicu i naivno počne pričati kako Rusi napreduju i osvajaju ukrajinske teritorije. Stručnjak ga prekine.
-Po imenu i prezimenu, zaključujem da ste Srbin.
-Jesam.
-E vi Srbi. Vi biste samo ratovali kao muha bez glave. Ne znate ni za strategiju ni za taktiku. Ovo je planirano povlačenje Ukrajinaca. U jednom trenutku će zaskočiti Ruse, opkoliti i i uništiti.
-S kojim vojnicima, Ukrajinci masovno ginu i predaju se.
-Vi rusofili, ne možete se  osloboditi ruske propagande. S vama stvarno ne valja razgovarati o ozbiljnim stvarima. Milijun ukrajinskih vojnika čeka naređenje da počne sa opkoljavanjem i uništavanjem žive sile lažnog cara Putina.
-Zar toliko vojnika? Onda Rusima zaista nema spasa.  Hvala vam na informacijama. Znao sam da se vama Hrvatima najviše može vjerovati.

Posebno je, što se naivnosti tiče, zanimljiva osoba Predsjednik Srbije. Obožava penkale sa zlatnim perom; ima čitavu kolekciju. Samo ga pozoveš u neku državu, pokloniš mu penkalo, i on potpisuje što god hoćeš. U psihologiji se to zove fiksacija na objekte od vrijednosti.
Posebno ima povjerenja u američke zvaničnike.
Tako, u Ženevi treba da se glasa o isključenju Rusije iz Savjeta Evrope za zaštitu ljudskih prava.
Vučić sjedi sa američkim ambasadorom u NATO kancelariji pri vladi Srbije i direktno je, video linkom, povezan sa srpskim predstavnikom u navedenom evropskom tijelu.
-Vučić: Ovaj masakr Ukrajinaca u Buči. Kakvi su dokazi?
-Ambasador: Apsolutno je sve dokazano. Postoje satelitski snimci, na stotine lješeva, nebrojene izjave svjedoka, kazivanja nezavisnih novinara.
-Vučić: Nisam ništa od toga vidio.
-Ambasador: Za sada je to tako. Dokazi se moraju sistematizirati kako bi ljudi od prve shvatili o čemu se radi. Postoji i osjetljivost javnog mnijenja koje bi se moglo traumatizirati kada bi im se dokazi ruskog životinjskog ponašanja predočili. Ima tu i dosta stvari koje spadaju u državnu tajnu. Znajte, da čim to bude moguće, vi ćete prvi biti obaviješteni. Imat će te ekskluzivno pravo da te bestijalnosti objavite na svim vašim televizijama. Međutim, u ovom se času morate odlučiti. Za par minuta je glasanje. Koje ćete instrukcije dati svom predstavniku?
-Vučić (uzbuđenim glasom): Potpuno ste me ubijedili svojim argumentima. Naš predstavnik će, naravno glasati za isključenje Rusije. Ovakav zločin protiv čovječnosti ne bi mogla otrpjeti ni jedna jedina moralna osoba. Volim Ruse, ali ovo im, kao ni njihovu agresiju na jednu nezavisnu i suverenu zemlju, ne mogu oprostiti.

Ipak, moramo biti pošteni prema predsjedniku Srbije koji je bez ikakvih dokaza glasao za isključenje Rusije. Pokazalo se, naime, kako je on daleko od bili kakve gluposti i naivnosti. Sutradan je dao intervju, ne Pinku ili RTS-u, već najnovijoj medijskoj zvijezdi, HelmCastu. Glavni urednik portala, Igor Marinković, prvi proizvođač rakije u Srbiji, a koga inače zovu Kenijac, poznat kao osoba bez dlake na jeziku, direktno je upitao Vučića zašto Srbija stalno glasa protiv Rusije u UN. Prenosimo Vučićev odgovor u cijelosti:
-Srbija ima skrivenu taktiku koju uspješno sprovodi čim je vama ona promakla. Mi se opasno naoružavamo. Uskoro ćemo dobiti francuske lovačke avione, turske dronove i američke haubice; ni Ukrajinci nemaju takve. Sada se pravimo naivni i odobravamo sve što Amerika želi. Ali, kada kompletiramo naše naoružanje, ući ćemo u Kosovo, uništiti Bondstil bazu i osloboditi našu okupiranu pokrajinu. Pritom ćemo protjerati sve Šiptare i omogućiti povratak dvjesto pedeset hiljada prognanih Srba. Mi Srbi, pokazat ćemo Putinu i onom Čečenu Kadirovu kako se ratuje. Srpskom junaštvu nema ravna.
Igor Marinković je bio impresioniran i počeo se duboko izvinjavati.
Igor (mucajući): Izvinite gospodine Predsjedniče. Mislio sam, da će bombe praštati po Beogradu kada se narod digne na ustanak revoltiran vašom izdajom. Međutim, sada znam da će bombe naše vojske odjekivati Prištinom. Htio sam i da Rusi dođu i da nas oslobađaju, ali griješio sam; vidim, da vi i bez njih to možete učiniti. Još jednom, izvinite gospodine Predsjedniče što sam i za trenutak posumnjao u vas. 
 Vučić je zamolio Igora da ga i dalje nastoji zvati kojekakvim pogrdnim imenima kako nitko ništa ne bi posumnjao do konačnog oslobođenja Kosova.
U dogovoru s Vučićem, Helmkast još nije objavio ovaj intervju, pošto će to uraditi neposredno pred ulazak srpske vojske u drugu, lažnu albansku državu. 

Ostale kolumne Emila Vlajkija pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA