Najnovije

AMERIČKA AMBASODARKA U TIRANI: I Amerikanci i Albanci izdržali jaram ugnjetavanja i izborili slobodu

Američka ambasadorka u Tirani Juri Kim je na ceremoniji obeležavanja Dana nezavisnosti SAD i 100 godina prijateljstva između SAD i Albanije poručila da su i Amerikanci i Albanci izdržali jaram ugnjetavanja i izborili slobodu.

Foto: Jutjub

"Sjedinjene Države i Albanija dele mnoge stvari, ali jedna od stvari koje delimo je nada. Nada u našu borbu za nezavisnost i suverenitet, i našu nemilosrdnu težnju da izgradimo demokratiju. I Amerikanci i Albanci su izdržali jaram ugnjetavanja – kao kolonijalni ili imperijalni podanici, a Albanci kao žrtve diktature. I jedni i drugi smo tražili i izborili slobodu", rekla je Kim, objavljeno je na sajtu američke ambasade u Tirani.

Prema njenim rečima, Amerikanci nisu podanici monarha ili diktatora, ne čekaju komande i nisu pasivni posmatrači događaja. Američki narod, kako je rekla, je od prvih trenutaka kao nacija insistirao da preuzima odgovornost za sebe i zahteva odgovornost od lidera koje bira.

"Demokratija nije dar koji se daje iz velikodušnosti ili prima sa poniznošću. To je živa nagrada koju smo „Mi ljudi“ osvojili u toj teško vođenoj borbi za nezavisnost – bilo u Sjedinjenim Državama 1776. ili u Albaniji 1912. A „Mi, ljudi“, i Amerikanci i Albanci, i dalje ispunjavamo dužnost da negujemo, štitimo, branimo i jačamo našu demokratiju ne samo za sebe već i za one koji dolaze posle nas", rekla je Kim. 

Ambasadorka SAD je navela da su se i Amerikanci i Albanci žestoko borili za demokratiju. 

"Dok razmišljamo o 100. godišnjici američko-albanskih odnosa i 30. godišnjici kraja komunizma, podsetimo jedni druge na svečanu ulogu i odgovornost koju svi mi ovde moramo da negujemo, štitimo, branimo, jačamo, delimo demokratiju – demokratiju za koju su se svi naši ljudi – Amerikanci i Albanci – tako žestoko borili. Nadam se da ćemo nastaviti da ohrabrujemo jedni druge da živimo našu istoriju, da oblikujemo svoju istoriju aktivnim glasom – u Sjedinjenim Državama i Albaniji", navela je Kim.

O tome kako vlasti Hamburga planiraju ograničenja tople vode za domaćinstva pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA