Najnovije

OJADILI BUDŽET: Menjaju rasvetu u Vranju za 4 miliona evra! Jedna sijalica 650 evra!

Firma "Kip Lajt" bliska visokim SNS funkcionerima, javnosti poznata po novogodišnjoj jelki od 83.000 evra i nameštanju tendera u Nišu koji je poništen nakon pisanja Južnih vesti o tome, u Vranju će menjati ulične sijalice po ceni od oko 4 miliona evra!!! Radi se o javno-privatnom partnerstvu Grada Vranja i ove firme, koje bi po ugovoru trebalo da traje 13 godina, a predmet javne nabavke po ovom projektu je zamena 6.178 uličnih svetiljki i njihovo održavanje.

Foto: pixabay.com

Dok narod teško bolesnu decu leči SMS donacijama, SNS kartel brutalno pelješi novac iz budžeta.

Javno-privatno partnerstvo (JPP) čije su prednosti po rečima nadležnih u Vranju ušteda novca, energije, te zaštita životne sredine, najavilo je da će na zamenu sijalica Grad potrošiti 4 miliona evra, odnosno oko 477,2 miliona dinara još u aprilu, kada je GU Vranje raspisala tender za izbor privatnog partnera koji će postaviti nove LED svetiljke i održavati rasvetu. Ugovor o JPP trebalo bi da traje 13 godina.

Radi se o zameni 6.178 svetiljki od ukupno 7.678 koliko ih ima u gradu, tako da ispada da je cena zamene i održavanja jedne svetiljke oko 77.000 dinara, odnosno 650 evra. Preostalih 1.500 komada neće biti zamenjeno, jer se već radi o LED svetiljkama i njihova zamena nije „opravdana“, stoji u dokumentaciji.

„Ukupna procenjena vrednost javne nabavke iznosi 477.165.898,86 dinara bez PDV-a. Sredstva za investiranje po ovom projektu inicijalno obezbeđuje privatni partner“, navodi se u odluci o dodeli ugovora.

Tako ispada da naručilac ne plaća unapred, već ponuđač posao pokreće sam o svom trošku, a naručilac, odnosno Grad Vranje, kasnije plaća.

Pored firme „Kip Lajt“ koja se prijavila s podizvođačem „Mep Inženjeringom“, u trci za privatnog partnera bila je firma „Feeman“ iz Jagodine, a njihova ponuda je odbijena zbog nepotpune dokumentacije.

Portal Južne vesti podseća da je, kao i u većini drugih gradova koji menjaju osvetljenje, „Kip Lajt“ dobila posao u Vranju nakon što joj je 2018. godine namešten tender za nabavku ukrasa u Nišu (obustavljen nakon pisanja o tome), a s ovom firmom je Grad Leskovac 2020. godine potpisao ugovor koji je prvo bio odbačen.

Prema podacima iz dokumentacije o javnoj nabavci, „Kip Lajt“ je podnela ponudu od 528,5 miliona dinara sa PDV-om, dok je firma iz Jagodine, čija je ponuda ocenjena kao neprihvatljiva, ponudila da taj posao uradi za 531,2 miliona dinara.

Iz dokumentacije se vidi da je ponuda firme iz Jagodine odbijena, jer nisu dostavili „traženo sredstvo obezbeđenja (bankarska garancija za ozbiljnost ponude) u skladu s dokumentacijom o nabavci, nisu dostavljeni traženi uzorci i tehnička dokumentacija uz ponudu, nije popunjen obrazac strukture cena, nije dostavljeno tehničko rešenje, nisu dostavljeni svi traženi prilozi Modela ugovora, što je privredni subjekat bio u obavezi da dostavi kako je zahtevano konkursnom dokumentacijom“.

Firma koja će menjati rasvetu u Vranju za 4 miliona evra odranije je poznata javnosti zbog sumnjive javne nabavke za dekoraciju Beograda, o čemu su 2016. godine pisali novinari portala Pištaljka. Ta firma je naročito dospela u žižu javnosti kada su novinari ovog portala otkrili da je beogradska novogodišnja jelka za 2017. godinu plaćena čak 83.000 evra i da je u centru grada postavljena pre završetka tendera.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da su, od 24 ugovora za javnu rasvetu, 22 dobile 4 firme i njihovi partneri, a u većini slučajeva tu je i „Kip Lajt“.

Ove firme su za sad iz lokalnih budžeta obezbedile sebi oko 50 miliona evra, podsećaju Južne vesti.

Izvor: Južne vesti/Nova

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA