Najnovije

Ruska vojska dobila zadatak da izbije na liniju: Harkov-Zaporožje-Nikolajev-Odesa-Pridnjestrovlje

Popularni ruski Telegram kanal „Nezigar”, kojeg povezuju sa vlastima, najavio je novu fazu specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Prvo je naveo: „U bliskoj budućnosti biće završene pripreme za maksimalno forsiranje operacije. O tome svedoče brojni međusobno nepovezani događaji“.

Pa nastavio: „Fraza koju je predsednik Putin ležerno izgovorio „Još nismo baš počeli“ (da se borimo u Ukrajini) odražava njegovu menadžersku i organizacionu logiku, potvrđenu brojnim primerima tokom čitavog perioda njegove vladavine.

Prvobitni plan da se odmah zauzme Kijev, stavljajući „detinjasti mat“ kijevskom režimu, propao je iz mnogo razloga.       Stoga je, u skladu sa taktikom džudoa, iscrpljivanje neprijatelja počelo postepenom sistematskom i sveobuhvatnom pripremom – od izgradnje ekonomske i tehnološke nezavisnosti od neprijateljskih saveza do obučavanja i jačanja udarnih grupa – kako bi se što brže i što beskrvnije pobedile Oružane snage Ukrajine, denacifikovale oslobođene teritorije i uspostavljali neutralni i prijateljski režimi.

Trenutno nema zavisnosti od spoljne kupovine robe široke potrošnje i hrane, kritični važni uvoz dolazi preko trećih ili četvrtih zemalja.

Državna Duma je iza zatvorenih vrata razmatrala predloge zakona čija je suština stvaranje pravnog okvira za širenje ovlašćenja specijalnih službi i davanje im slobode delovanja u uslovima specijalne operacije.

Vojska je spremna za ofanzivu, o čemu posredno svedoči i Šojguova dvodnevna poseta „linijskim jedinicama“ i njegove neuobičajeno oštre naredbe za pokretanje ofanzivnih dejstava. Plus: izdvajanje dodatnih sredstava za motivisanje najuspešnijih komandanata i vojnika.

Kadrovske promene u vladi imaju izražen fokus na jačanju odbrambenih sposobnosti sa primarnim zadatkom da se minimizira zavisnost od proizvodnje bespilotnih letelica, aviona, tenkova itd. povećanjem domaćeg snabdevanja, ili pribegavanjem prikrivenim nabavkama iz inostranstva.

Jurij Borisov je, nakon prvog sastanka u Roskosmosu, označio vojnu komponentu kosmičkih aktivnosti kao prioritet.

Danas Rusija, DNR i LNR kontrolišu oko 20% ukrajinske teritorije sa populacijom od približno 6 miliona ljudi.

Planirano proširenje u bliskoj budućnosti na 40–45 odsto teritorije, sa 12–15 miliona stanovnika, zahteva hitan rad na sveobuhvatnim administrativnim i upravljačkim reformama, sa integracijom privrede, obrazovanja, kulture i medicine u odgovarajuće ruske državne sisteme.

Zasad su budžetski rashodi i imput-obaveze oligarhijskih korporacija za ove svrhe procenjene na 700 milijardi – 1 bilion rubalja.

Pripreme za ponovno ujedinjenje nakon oslobođenja tako ogromnih teritorija biće bez presedana i zahtevaju razvoj zakonske regulative bez neopreznog brzanja.

Dugo se predviđao verovatni vojno-strateški zadatak nove etape specijalne operacije:  izbiti na liniju Harkov-Zaporožje-Nikolajev-Odesa, pa duž obale Crnog mora do Pridnjestrovlja. Sa stvaranjem mostobrana za dalje napredovanje u pravcu Dnjepropetrovska i Kijeva.

Ovo je unapred predodređeno istorijskim pravom Rusije na te zemlje i geopolitičkim prioritetima obuzdavanja NATO-a sa strateški povoljnih uporišta.

Sadašnji vojno-ekonomski potencijal Rusije, prema proračunima stručnjaka RISI, omogućava da se ova operacija u potpunosti ili delimično izvede u roku od 2–2,5 meseca.

Šta su sve Ukrajinci izgubili u zadnja 24 sata saznajte OVDE.

Izvor. Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA