Najnovije

NABAVLJAJU ORUŽJE IZ JUŽNE KOREJE: Poljaci počeli pripreme za rat sa Rusijom?!

Korejske kompanije trebalo bi da potpišu memorandum o razumevanju sa poljskim Ministarstvom odbrane o prodaji širokog spektra oružja.

Foto: Jutjub

Nakon očigledno uspešnog lobiranja predsednika Ioon Suk-ieola tokom nedavnog samita NATO-a, visoki zvaničnik predsedničke kancelarije Južne Koreje sastao se sa rukovodiocima pomenutih kompanija kako bi se dogovorili o količini naoružanja koje nameravaju da izvezu, kao io njihovoj cena i vreme isporuke.

Poljska vlada navodno već pregovara sa Hiundai Rotem Corporation za kupovinu vrhunskih tenkova K-2, kao i sa KAI za kupovinu aviona FA50. Oni nameravaju da potpišu dugoročni ugovor sa Hanvha Defense o nabavci oklopnih samohodnih haubica K9.

Valjda treba podsetiti da su i korejski supersonični avioni FA50, koji lete brzinom od 1,5 maha, pominjani i prilikom hrvatske nabavke borbenih aviona, ali ideja o njihovoj nabavci nikada nije poletela, jer se smatralo da nisu imali opseg sposobnosti koje je HRZ tražio.

Vrednost pošiljke u Poljsku procenjena je na 19 triliona korejskih vona, što je jednako 14,5 milijardi američkih dolara. Tačnije, Hiundai Rotem pregovara sa Poljskom o isporuci 180 tenkova K2 (u vrednosti od 3 triliona KRV, ili 2,3 milijarde dolara) do 2024. godine, a Poljaci bi do 2030. mogli da kupe još 400 tenkova K2, u vrednosti od 8 biliona KRV, ili 6,1 milijardu dolara. KAI raspravlja o prodaji 48 lakih jurišnih aviona FA50 za 3,4 biliona KRV, ili 2,6 milijardi dolara. Poljska takođe planira da kupi 670 samohodnih topova K9 u vrednosti od 4-5 biliona KRV, ili 3-3,8 milijardi dolara.

Portparol poljskog Ministarstva odbrane odbio je da iznese bilo kakve detalje o pregovorima sa Korejcima, rekavši da će sve informacije o kupovini uskoro biti objavljene.

„Pregovori koji su u toku ne tiču se samo nabavke vojne opreme za jačanje poljskih oružanih snaga, već se govori i o saradnji između naših industrija“, rekao je portparol poljskog Ministarstva odbrane za Defence News.

Izvoz u Poljsku bio bi prva prodaja oružja Južne Koreje nekoj evropskoj zemlji i mogao bi da označi početak novog trenda. Pored Poljske, južnokorejske kompanije planiraju da se prijave i na tendere u Norveškoj, Australiji, Maleziji i Kolumbiji.

U međuvremenu, poljski ministar nacionalne odbrane Mariusz Błaszczak saopštio je da je Poljska odlučila da kupi 116 polovnih tenkova M1 Abrams od SAD. Pre te kupovine, od Amerikanaca su naručili i 250 novih tenkova koji će zameniti modele T-72 sovjetske proizvodnje koje su isporučili Ukrajini.

„Prvi od ovih tenkova biće isporučen poljskim oružanim snagama sledeće godine. Želimo da zamene tenkove koje smo donirali Ukrajini“, rekao je Blaščak na konferenciji za novinare 18. jula.

Vrednost kupovine nije saopštena, ali je poljski ministar otkrio da će Varšava platiti i SAD za obnavljanje operativnog kapaciteta tenkova, prateći logistički paket i rezervne delove.

Izvor: Jutarnji list/Vebtribun

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA