Najnovije

REZULTATI ANALIZE: Posledice NATO bombardovanja će osetiti još 60 generacija u Srbiji

Rezultati analize količine osiromašenog uranijuma kod dvojice građana Srbije - 500 puta veće doze od noramalnih, stigli su iz laboratorije dr Rite Čeli sa Univerziteta u Rimu. Sve je to posledica NATO bombardovanja, prenosi B92.

Bombardovanje SRJ (Foto: Jutjub)

O ovim rezultatima za TV Prva pričala je Ksenija Tadić, žena koja je obolela od kancera, i profesorka doktorka Svetlana Stanišić, kao i advokat Srđan Aleksić.

Ispitivanja koja su domaći timovi radili posle NATO bombardovanja 1999. pokazala su da uranijuma ima u životnoj sredini i to u svim recipijentima ekosistema, dakle u kompletnoj flori i fauni. Pronađen je u svim biljkama i kod životinja, i domaćih i divljači. Pronađen je i u ljudima, a ozbiljne posledice trpimo i danas.

"NATO nam je otrovao 60 generacija", rekao je profesor Radomir Kovačević, srpski toksikolog.

Ksenija Tadić je Srpkinja koja danas trpi strašne posledice osiromašenog uranijuma i koja je nakon bombardovanja dobila kancer.

"Stopa uranijuma koja je pronađena kod mene iznosi 2,22 i tu informaciju sam skoro saznala", rekla je na početku razgovora Ksenija Tadić.

Bolest joj je dijagnostikovana tri godine nakon rata, kada je imala 24 godine, a samo nedelju dana posle uspostavljanja dijagnoze morala je na hitnu operaciju.

"Rečeno je da je to melanom, da je nažalost maligno i da jedino može da se reši putem operacije. Dvadeset godina kasnije još živim, na moju sreću, ali na nesreću lekara. Kada odem na kontrole, dobijam reakciju koja glasi: 'Pa ti si još živa?'", ispričala je Ksenija.

Ksenija je operisala rak kože, a sada ima rak limfnih žlezda.

"On je na sreću benigni. Doktori kažu da nije za operaciju jer navodno nije rak. Umesto da dobijam podršku, živu me sahranjuju", priznaje Ksenija Tadić.

Spremamo tužbu

Advokat Srđan Aleksić je ispričao da se na osnovu istraživanja doktorke Rite Čeli, koje sprovodi u Italiji, priprema materijal za tužbu protiv Severnoatlantske alijanse.

"Doktorka je došla do zaključka da civili u Srbiji imaju posledice osiromašenog uranijuma i do 100 odsto veće nego italijanski vojnici koji su ratovali na području Kosova i Metohije", rekao je advokat Aleksić.

Doktorka Svetlana Stanišić je u svom istraživanju sumirala sve nalaze koji postoje o efektima bombardovanja na zdravlje ljudi u Srbiji.

"Tokom 78 dana ne samo da su bačeni radioaktivni materijali, već su oslobođene hiljade tona štetnih materija, te je ovo bio hemijski i ekološki rat takođe. Ne morate da bacate otrovne materije, dovoljno je da gađate naftnu rafineriju ili biohemijsku industriju, imaćete iste rezultate", zaključila je lekarka.

Šta se krije iza albanske rezolucije, saznajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA