Najnovije

AKCIJA FLORIDA U CRNOJ GORI: 28 osoba osumnjičeno za šverc 6 tona kokaina, među njima i SRBI

Crnogorska policija u velikoj akciji pod nazivom "Florida I" uhapsila je više osoba koje se dovode u vezu sa švercom 6,1 tona kokaina. Krivičnom prijavom obuhvaćeno je 28 osoba, a među osumnjičenima nalaze se i dva srpska državljanina.

Foto: pixabay.com

Prema navodima crnogorskog Dana, pretresi su počeli juče ujutru na više lokacija, a akcija je izvedena kao deo međunarodnih aktivnosti koje se odnose na razbijanje kriminalne grupe koja je, prema sumnjama istrage, povezana sa švercom kokaina. Akciju je, kako je saopšteno, podržao i koordinisao Evropol, a u njoj su učestvovali i nadležni organi iz Srbije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Portugala i Holandije. Osim 26 osumnjičenih iz Crne Gore, na spisku uhapšenih našli su se i državljani Srbije A. D. (46) i S. M. (45).

Pretres na 52 lokacije

- Navedena lica su osumnjičena za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Prilikom finalizacije aktivnosti, policijsko-tužilačke mere i radnje sprovedene su na teritoriji sedam zemalja, a izvršeni su pretresi na ukupno 52 lokacije. U Crnoj Gori je u sprovođenju navedenih aktivnosti učestovalo 200 službenika Uprave policije. Izvršeni su pretresi na ukupno 33 lokacije u našoj državi i tom prilikom pronađeno je i oduzeto više desetina hiljada evra, skupoceni satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, vozilo i gliser - saopštila je crnogorska policija i pojasnila da je 11 osumnjičenih već u zatvoru, a da su neki u bekstvu.

Iako crnogorska policija nije zvanično saopštila, spekuliše se da su hapšenja povezana sa delovanjem škaljarskog i kavačkog klana, koji važe za glavne švercere kokaina u ovom delu sveta.

- Hapšenja najverovatnije imaju veze sa klanovima, a konkretne pošiljke kokaina zbog kojih je velika grupa pala su zaplenjene na teritoriji Portugalije, Obale Slonovače, kao i Arube. U tim akcijama već su privođeni pojedini crnogorski državljani - objašnjava izvor.

Veze sa "škaljarcima"

Policija je saopštila da je najveća pošiljka zaplenjena 2020. na Arubi i da je reč o 5,1 tona kokaina.

- Na Arubi su, takođe u februaru 2020, na brodu „Aressa" zaplenili 5,1 tonu kokaina i uhapsili 11 državljana Crne Gore, koji su osuđeni na kazne od devet do 15 godina zatvora. Za organizaciju ove aktivnosti osumnjičen je V.D., državljanin Crne Gore, koji je već ranije procesuiran zbog krijumčarenja 840 kilograma kokaina u drugom predmetu, a koji je po međunarodnoj poternici uhapšen u Srbiji 13. jula - saopšteno je iz policije.

Ova pošiljka, kako je ranije pisao Dan, navodno je trebalo da stigne u Solun, a imala je veze sa ubijenim vođama škaljarskog klana Igorem Dedovićem i Stevanom Stamatovićem.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA