Najnovije

KONTRADIKTORNI ŠOLC: Članice NATO-a su demokratske i stoga nisu agresivne, ali smo poslali svo oružje iz zaliha Ukrajini

"Svet će 2050-ih godina biti multipolaran, sa mnogim uticajnim zemljama, uključujući Rusiju, koje će težiti sopstvenim interesima, tako da je „veliki zadatak“ za Zapad „da ovo uspe“, rekao je u nedelju nemački kancelar Olaf Šolc.

Foto: Jutjub

Komentarišući nedavni samit NATO-a, na kojem je Kina identifikovana kao pretnja, Šolc je rekao da je ta izjava u potpunosti u skladu sa strategijom koju je opisao. On je objasnio da to samo znači da je blok „svestan problema koji bi se mogli pojaviti“.

Šolc je naglasio da su članice NATO-a „demokratske i stoga nisu agresivne prema ostatku sveta, već jednostavno rade za svet u kome agresija ne funkcioniše“, dodajući da demokratije ostaju „veoma jake jer ih podržava narod“.

„Ali treba da budemo jasni u vezi ovih pretnji koje dolaze našoj budućnosti. A to dolazi od autokratija jer su sklone da budu agresivne“, rekao je on.

Šolc smatra pokretanje ruske operacije u Ukrajini „prelomnim momentom međunarodne politike“. Pre februara, rekao je on, „previše u svetu“ se nadalo da će savremeni svet biti drugačiji nego što je bio u prošlosti, kada su „moć i sila odlučivali o budućnosti zemalja, a ne pravila i sporazumi koje imamo između država".

Od tih vremena u prošlosti, postojao je „sporazum da ne treba pokušavati da se promeni teritorija... da se promene granice, da se izvrši invazija na suseda. A Putin je sada otkazao ovaj sporazum“, rekao je on.

Ali u intervjuu, takođe za Si-Bi-Es, on je naglasio da je njegova zemlja donela „veoma, veoma tešku odluku“ da promeni svoju dugoročnu političku strategiju da zemlji koja je u sukobu nikada ne obezbedi oružje.

„Nemačka je poslala svo oružje koje smo imali u našim zalihama, u našoj vojnoj infrastrukturi. Odlučili smo i da isporučimo novo oružje iz naše industrije, za šta je potrebno duže vreme jer mora da se proizvede“, objasnio je on.

On je dodao da određeni sistemi naoružanja zahtevaju obuku ukrajinskih vojnika, što takođe usporava proces isporuke.

Kakvi su podaci koje je izneo Šojgu povodom ukrajinskih gubitaka pročitajte OVDE.

Izvor: RT i Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA