Najnovije

SARAJLIJE SE SVE VIŠE NAORUŽAVAJU: Da li je rat neizbežan?

Naoružavanje je očito poseban trend koji je rezultat atmosfere koju je stvorila sarajevska politika, oličena u izjavama kako je rat neizbežan, kaže DŽevad Galijašević.

Pištolj (Foto: Pixabay)

Želja građana Kantona Sarajevo da na legalan način poseduju vatreno oružje sve je izraženija u poslednje vreme. To potvrđuju i podaci iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), prema kojima je, kako saopštavaju federalni mediji, gotovo utrostručen broj zahteva za dobijanje dozvole za nabavku i nošenje oružja. Interes je, navode, drastično povećan nakon početka sukoba u Ukrajini.

U prvih pet meseci ove godine izdato je čak 888 odobrenja za nabavku oružja, koje građane u proseku košta oko 200 evra, i 826 oružanih listova, što je, u oba slučaja, više od polovine ukupno izdatih odobrenja i oružanih listova tokom cele prošle godine. Sarajevski „Avaz” prenosi da je rekord u tom smislu ostvaren u martu (izdato je 208 odobrenja i 221 oružani list) i prognozira da će „oružani list do kraja ove godine dobiti ukupno oko 2.000 Sarajlija”.

Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević primećuje da se u sarajevskom, kao i u tuzlanskom kantonu, ne naoružavaju samo građani nego i policijske strukture. Naručuju se, kaže, „ogromne količine oružja i municije”, tako da u ovom trenutku, ocenjuje on, samo ta dva kantona u Federaciji BiH imaju više oružja nego cela Republika Srpska.

„Naoružavanje je očito jedan poseban trend u Sarajevu, koji je svojevremeno, tokom posete namenskoj industriji u FBiH, najavio predsednik SDA Bakir Izetbegović. Taj trend zahvatio je sada i građane. Oni podsvesno ulaze u tu priču koju je, rekao bih, kao žrtva atmosfere, stvorila sarajevska politika, oličena u izjavama kako je rat neizbežan, da se rat priprema i da se treba naoružati. Dakle, ja bih to povezao sa opštim trendovima u Federaciji, s tom ratnohuškačkom retorikom koja se širi iz Sarajeva, ali i s povećanjem proizvodnje raznih vrsta oružja i municije u fabrikama namenske industrije u tom entitetu koje se, preko pojedinih američkih firmi, upućuje u Ukrajinu”, rekao je Galijašević za „Politiku”.

On, istovremeno, skreće pažnju i na postojanje značajne razlike između RS i FBiH kad je u pitanju procedura za odobravanje ličnog naoružanja, u čemu je, prema njegovim rečima, RS stroža i odmerenija.

„Oni koji u RS dobiju dozvolu za posedovanje oružja moraju to oružje da drže na zaštićenom mestu i ne mogu da ga nose sa sobom, izuzetak su zaposleni u bezbednosnim strukturama. U FBiH je sasvim druga situacija. Konkretno u Sarajevu, kao i u svim drugim kantonima, izdaje se automatska, takozvana zelena dozvola za posedovanje i nošenje oružja i onaj ko je dobije, bez obzira na to čime se profesionalno bavi, ima pravo da oružje nosi za pasom i da je naoružan 24 časa”, objašnjava Galijašević.

Neke strane organizacije, koje se bave prikupljanjem podataka o posedovanju oružja u zemljama sveta, BiH predstavljaju kao zemlju čije je stanovništvo među bolje naoružanim jer se pretpostavlja da njeni građani, uz 320.000 legalno registrovanih, poseduju još dodatnih oko 820.000 komada nelegalnog oružja. To je potvrdilo i prošlogodišnje istraživanje koje je sproveo Koordinacioni odbor za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH.

Kako Sarajevo gleda na stradanje Srba u Podrinju, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA