Najnovije

LOŠE VESTI - BRITANIJA SE SPREMA ZA EKONOMSKU OLUJU: Slede veliki šokovi

Engleska banka upozorila je u utorak da su se ekonomski izgledi za Britaniju pogoršali od početka godine, pozivajući zajmodavce te zemlje da izdvoje više kapitala kako bi apsorbovali šokove na tržištima.

- Ekonomski izgledi za Veliku Britaniju i globalno su se značajno pogoršali - navodi Engleska banka u svom Izveštaju o finansijskoj stabilnosti.

- Cene osnovnih dobara, kao što su hrana i energija, naglo su porasle u Velikoj Britaniji i širom sveta - dodaje se u saopštelju, okrivljujući za to sukob u Ukrajini, a kako se navodi, krivac za ovu krizu je sukob u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju, više cene, slabiji rast i stroži uslovi finansiranja otežaće stanovništvu i privredi otplatu ili refinansiranje duga.

- S obzirom na ovo, očekujemo da će domaćinstva i preduzeća postati više rastegnuta u narednim mesecima. Oni će takođe biti podložniji daljim šokovima - precizirala je centralna banka.

Uprkos pogoršanju krize troškova života, sa inflacijom koja ide ka dvocifrenoj vrednosti, regulator je izrazio uverenje da su banke otporne na ranjivost duga među domaćinstvima i preduzećima. Pozivao ih je da povećaju svoj kapitalni rezervat na 2%, što znači da će im trebati dodatnih 13,2 milijarde dolara gotovine.- Postoji niz negativnih rizika koji bi mogli negativno uticati na finansijsku stabilnost Velike Britanije - saopštila je Engleska banka.

Očekuje se da će inflacija u Britaniji porasti na 11 odsto kasnije ove godine, a bazna kamatna stopa centralne banke mogla bi da poraste na čak 3 odsto do kraja 2023, upozoravaju ekonomisti.

Ukrajinci i Amerikanci stvaraju novu ukrajinsku armiju na granici sa Poljskom, više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA